Citypress-gr®

Επικοινωνήστε μαζί μας : email: citypress.gr@gmail.com

>Τηλεφωνικός «κοριός» και βαριά πρόστιμα για τις εισπρακτικές εταιρίες

Posted by defactogr στο 14 Δεκεμβρίου, 2008

>

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί για δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο, το οποίο θέτει για πρώτη φορά το νομικό πλαίσιο για τη λειτουργία των εισπρακτικών εταιριών στη χώρα μας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο θα θέτει «εκτός αγοράς» περίπου τις 70 από τις συνολικά 100-110 εταιρίες που λειτουργούν σήμερα στη χώρα. Και όσες όμως επιτραπεί να λειτουργήσουν, θα υποχρεωθούν να περιοριστούν μόνο στην ειδοποίηση του οφειλέτη για την καθυστέρηση της καταβολής, στερώντας τους το δικαίωμα απευθείας είσπραξης.

Το σχέδιο νόμου θέτει όμως και κανόνες συμπεριφοράς στις εισπρακτικές εταιρίες, ενώ θα βάζει και «φωνο-παγίδες» για την προστασία του οφειλέτη. Ειδικότερα τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου περιγράφονται ως εξής:

· Οι εισπρακτικές εταιρίες θα μπορούν εφεξής να ενημερώνουν και μόνο τους δανειολήπτες για την καθυστέρηση των οφειλών τους, χωρίς να προχωρούν και στην είσπραξη.

· Θα δημιουργηθεί για πρώτη φορά μητρώο των εισπρακτικών εταιριών. Οι εταιρίες θα πιστοποιούνται από το υπουργείο Ανάπτυξης και θα ελέγχονται για την λειτουργία τους ανά τακτά χρονικά διαστήματα .

· Οι υπάλληλοι των εταιριών αυτών δεν θα πρέπει να απειλούν και να εκφοβίζουν με κατασχέσεις κλπ. Θα περιορίζονται να ενημερώνουν μόνο για τις νόμιμες οφειλές (π.χ. τοκοχρεωλυτικές δόσεις δανείων ή δόσεις κεφαλαιουχικών αγαθών ) και όχι για χρεώσεις οι οποίες έχουν κριθεί ως παράνομες και καταχρηστικές. Για παράδειγμα δεν θα επιτρέπεται να ζητούν την «εφάπαξ» καταβολή του συνόλου της οφειλής πριν περάσει το τρίμηνο της καθυστέρησης ή τόκους υπερημερίας υψηλότερους από τους προβλεπόμενους στην σύμβαση του δανείου .

· Οι συνομιλίες μεταξύ της εταιρίας και του δανειολήπτη θα καταγράφονται κατόπιν ενημέρωσης και του δανειολήπτη. Οι ηχογραφημένοι διάλογοι θα φυλάσσονται για ενδεχόμενο έλεγχο από το υπουργείο Ανάπτυξης.

· Τίθενται κανόνες «savoir-vivre» για τις τηλεφωνικές οχλήσεις: θα πρέπει να τηρούνται οι ώρες κοινής ησυχίας ενώ ο υπάλληλος που θα καλεί θα πρέπει, πριν ενημερώσει ,να συστήνεται με το ονοματεπώνυμο του, την επωνυμία της εταιρίας και τον αριθμό μητρώου της.

· Τράπεζες ή καταστήματα λιανικής πώλησης που θα συνεργάζονται με μη πιστοποιημένες εταιρίες ενημέρωσης, θα απειλούνται με πρόστιμα από 1.500 έως και 1.000.000 ευρώ .

Το νομοσχέδιο θα δοθεί μέσα στην εβδομάδα για 10ήμερη διαβούλευση με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές και στην συνέχεια να πάρει το δρόμο της ψήφισής του από την Βουλή.

Για το συγκεκριμένο θέμα, θα έχει σήμερα συνάντηση ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρήστος Φώλιας με την ηγεσία της ΟΤΟΕ.

του Κωστή Πλάντζου άπο το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ


Σχολιάστε