Citypress-gr®

Επικοινωνήστε μαζί μας : email: citypress.gr@gmail.com

Archive for 27 Δεκεμβρίου 2008

>“Εσπασε” ο φασισμός των ΜΜΕ

Posted by defactogr στο 27 Δεκεμβρίου, 2008

>



Κύριοι Μπόμπολα, Κοντομηνά, Λαμπράκη, Αλαφούζο, Κουρή.

Δεν δέχουμε να μου λέτε τι να σκέπτομαι, γιατί αυτό το μπορώ μόνος μου.

Έχουμε πλέον την ελευθερία της “μπλοκόσφαιρας” και με το τρόπο αυτό έσπασε ο φασισμός σας.

Δεν θέλω το MEGA σας, δεν θέλω τον ALFHA σας, τον ΑΝΤ-1 σας, ούτε τον ΣΚΑΙ σας και το ALTER σας.

Δεν θέλω το ΕΘΝΟΣ σας, ούτε την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σας, δεν θέλω το ΒΗΜΑ & τα ΝΕΑ σας, δεν θέλω την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ σας, το ΠΡΩΤΟ ΨΕΜΜΑ σας, ούτε την ΑΥΡΙΑΝΗ σας.

Δεν θέλω τις δωρεάν εγκυκλοπαιδίες σας,ούτε τα DVD σας. Και προπαντώς την προσφορά σας σε “πορνό.” …

Εχω σταματήσει να ενημερώνομαι από τα κανάλια σας και τις εφημερίδες σας, γιατί είμαι ένας απλός Έλληνας πολίτης, ενώ εσείς προβάλλετε τα άτομα της δικής σας επιλογής και καθ’ υπόδειξη κάθε ισχυρού – μακελάρη.

Ξεχάσατε φαίνεται ,ότι η Ελλάδα είναι Ελλάδα. Που πρώτη ανεκάλυψε την Ευρώπη, πριν οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι ανακαλύψουν την φωτιά και κοιτάει τα δικά της συμφέροντα, κάτι που είναι φανερό πλέον ότι δεν εξυπη
ρετεί τα συμφέροντά σας.

Δεν θέλουμε να μας λέτε τι να ψηφίσουμε, τι να αγοράσουμε με τις διαφημίσεις σας, ή τι αρχές να δώσουμε στα παιδιά μας, ούτε να μας επιβάλλετε να βλέπουμε και να ακούμε άτομα που επιλέγετε και καλείτε στα παράθυρα των εκπομπών σας, για να μας κάνουν κυρήγματα και μαθήματα ήθους και αξιών, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι έχουν βιάσει
κάθε τι που μπορεί να αποτελεί αξία για μία ευνοούμενη πολιτεία.΄Ατομα,που οι ταγοί της Δικαιοσύνης γνωρίζουν πως θα έπρεπε να σαπίζουν στις φυλακές. (π.χ. όρα βίο και πολιτεία μεγαλο-δικηγόρων// βιβλίο “Ναυταπάτες” έκδοση 2006)

Άδικα προσπαθείτε να συμβάλλετε με το καθημερινό σας έργο – καταγεγραμμένο σαν προσφορά παντός είδους – με περιεχόμενο μερικών κιλών “πνευματικού υλικού”!! ακατάλληλου για κάθε χρήση ,με μόνη επιδίωξη να στερήσει την δυνατότητα στον νεο – έλληνα να μπορεί να “σκέπτεται,” ή διαφορετικά να αρνηθεί, αυτό που πριν από 5000 χρόνια σε τούτο τον τόπο, οι πρόγονοί του προσέφεραν στην εξέλιξη του ανθρώπινου είδους. “Την λογική” και “τον λόγο,”μαζί με την “αμφισβήτιση.”

” Καπετάν Γιάννης”

epikairo.gr

Posted in Αταξινόμητα | Leave a Comment »

>"Καλά Χριστούγεννα" από το Ισραήλ με Ολοκαύτωμα στη Γάζα…

Posted by defactogr στο 27 Δεκεμβρίου, 2008

> ΕΝΩ ΕΜΕΙΣ ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΟ…ΦΛΕΓΟΝ ΖΗΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ ΠΡΕΠΕΙ Ν’ΑΝΟΙΞΟΥΝ Ή ΟΧΙ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ,ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΟΛΟΦΟΝΕΙ ΕΝ ΨΥΧΡΩ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΑΜΑΧΟΥΣ!!!

Α ς καθησουμε λιγο ακομα αναπαυτικα,στις πολυθρονες και την χριστουγεννιατικη θαλπωρη και ζεστασια.Να φαμε,να πιουμε,να παμε για καφε και να χαζεψουμε βιτρινες για να χωνεψουμε τη γαλοπουλα…

Ας καθησουμε λιγο ακομα…στα δανεια,τις καρτες,τις πλασματικες καταναλωτικες αναγκες μας,τα ρεβεγιον,τα πολυχρωμα λαμπιονια και τα πλαστικα αστραφτερα «εορταστικα» χαμογελα…

Ας καθησουμε λιγο ακομα στη δηθεν εξεγερση των κουκουλοφορων και λοιπων αχρειων που καινε για να καταπολεμησουν την πληξη της τρυφηλης ζωης τους…

Ας καθησουμε λιγο ακομα παρακολουθωντας την αποχαυνωτικη τηλεοραση,που μας προτρεπει να «επαναστατησουμε» γιατι ειναι λιγα τα 700 ευρω,αλλα καπου αλλου τους φτανει ν’αναπνεουν και μονο…

Τελος,ας κατεβουν στους δρομους οι εφηβοι για να φωναξουν «γουρουνια» τους αστυνομικους,να πεταξουν σκουπιδια στο χριστουγεννιατικο δεντρο και να περιφερθουν ασκοπως,επειδη τα εχουν ολα και τους λειπουν μονο η λογικη και το μετρο…

Ας τα κανουμε ολα αυτα ΕΝΩ ΣΤΗ ΓΑΖΑ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΕΧΟΥΝ ΦΤΑΣΕΙ ΗΔΗ ΤΟΥΣ 200 ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΛΛΟΙ ΤΟΣΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ,ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΒΑΡΙΑ.Η παγκοσμια κοινη γνωμη παρακολουθει απαθης ακομα μια πρωτοφανη επιδειξη δυναμης των Ισραηλινων,που εξαπελυσαν τις εξυπνες βομβες τους εναντιον των πρωτογονων ρουκετων της Χαμας.Αδιακριτως,χωρις σαφεις στρατιωτικους στοχους και χτυπωντας τυφλα αμαχους και πολυκατοικιες.

Ας περιοριστουν οι ηγετες-πιονια σε ευχολογια και χαιδεμα των εβραικων αυτιων,για να μην προσβαλλουμε τη «δημοκρατικοτερη χωρα της Μεσης Ανατολης».Μεχρι και ο Πλανηταρχης (;),μονο που δε ζητησε…συγγνωμη απο την Ισραηλινη Αεροπορια,καλωντας την «να προσπαθησει (θελει μεγαλη…προσπαθεια,κατι ξερετε εσεις απο τη Βαγδατη,ετσι;) να πληξει μονο στρατιωτικους στοχους»!Γι’αυτο και οι Ισραηλινοι δηλωνουν ευθαρσως οτι «αυτη ειναι μονο η αρχη»!!!

Ο νεος κυκλος βιας που αρχισε μεταξυ Ισραηλινων και Παλαιστινιων προβλεπεται πολυ χειροτερος απο τους προηγουμενους.Η μη εξευρεση λυσης οδηγει τις δυο πλευρες στα ακρα,με τους μεν να πετανε…πετρες και να εξαπολυουν καμικαζι και τους δε να χρησιμοποιουν τα τελειοτερα πολεμικα μεσα.Η μαχη ανιση και ο χαμενος ειναι ηδη γνωστος:οι αμαχοι κι απο τα δυο στρατοπεδα.

Δεν εχει σημασια ομως.Εμεις αυριο θα παμε τελικα να ψωνισουμε (ευτυχως,μας εφυγε ενα βαρος τωρα!),οι καταστηματαρχες θα καλυψουν καπως τις ζημιες απο τις προσφατες καταστροφες,οι πολιτικοι θα (ξανα)φαγωθουν μεταξυ τους και ολοι στο τελος θα ειμαστε ευχαριστημενοι,ψαχνοντας το επομενο ασημαντο θεμα για να ξεκατινιασουμε.

ΕΜΕΙΣ ΝΑ’ΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ!ΚΙ ΑΣ ΚΑΙΓΕΤΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟ…

hellas-orthodoxy

Posted in Αταξινόμητα | Leave a Comment »

>Αλήτες της ΕΡΤ, ποιος σας έστειλε την ανταπόκριση; Σας πληρώνουμε για να μας κάνετε την πλύση εγκεφάλου των ΗΠΑ και Ισραήλ;

Posted by defactogr στο 27 Δεκεμβρίου, 2008

>

Σε μία ακόμη χυδαία προσβολή της νοημοσύνης του ελληνικού, προχώρησε το γκεμπελικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο της κρατικής ΕΡΤ!
Μεταδίδοντας τη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού στη Γάζα, επισημαίνει: «Στόχος ήταν το αρχηγείο της αστυνομίας» (
βλέπε ιστοσελίδα του αμερικανοισραηλινού σταθμού της κυβέρνησης Καραμανλή, ΕΡΤ).
Η κυβέρνηση των απατεώνων του Καραμανλή, με το κανάλι της, που πληρώνουμε θέλουμε δεν θέλουμε μέσω ΔΕΗ, εκτελεί σε διατεταγμένη υπηρεσία την προπαγάνδα των ΗΠΑ και του Ισραήλ.
Η αλητεία της ΕΡΤ δεν έχει όρια!
Ντροπή σας γελοία υποκείμενα, φασίστες του κερατά!

σίβυλλα

Posted in Αταξινόμητα | Leave a Comment »

>ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΝΙΚΗΤΑ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ

Posted by defactogr στο 27 Δεκεμβρίου, 2008

>

Μετά τα επεισόδια που συγκλόνισαν την Αθήνα, Ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης μίλησε στην εφημερίδα μας για όλα και έστειλε τα δικά του μήνυματα:

  • να επουλώσουμε τις πληγές μας, να αλλάξουμε το κλίμα
  • Σε πείσμα όσων δεν αγαπούν αυτή την πόλη, εμείς επιμένουμε να στολίζουμε και να γιορτάζουμε, γιατί τα παιδιά οφείλουν να ζήσουν τις στιγμές που τους στερήσαμε τις προηγούμενες ημέρες.Αυτές τις γιορτές τις στερήθηκε ο Αλέξης και η οικογένεια του. Τις χρωστάμε στη γενιά του και στις οικογένειες τους.
  • άλλο πράγμα η αντίδραση των μαθητών, των οποίων τη φωνή οφείλουμε να σκύψουμε και να αφουγκραστούμε, και στους οποίους οφείλουμε πειστικές απαντήσεις και άλλο η βία που βαφτίζεται «κοινωνική εξέγερση»
  • Όσοι κρύβονται πίσω από κουκούλες δεν έχουν καμία σχέση με τη δημοκρατία

Μπορείτε να δείτε όλη την συνέντευξη εδώ

athinapoli.gr

Posted in Αταξινόμητα | Leave a Comment »

>Σαββατοκύριακο με χιόνια και βροχές

Posted by defactogr στο 27 Δεκεμβρίου, 2008

>
Σήμερα Σάββατο σε ολόκληρη τη χώρα αναμένεται να επικρατήσει έντονη κακοκαιρία με κατά τόπους ισχυρές βροχές , καταιγίδες κυρίως στα νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα και ισχυρές χιονοπτώσεις στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής χώρας, ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο από τη Στερεά και βορειότερα. Χιονοπτώσεις αναμένονται και στα βορειότερα τμήματα του λεκανοπεδίου Αττικής και πιθανόν τις βραδινές ώρες στα βόρεια προάστια της Αθήνας. Σχεδόν θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι θα πνέουν στο Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο, ισχυροί νοτιοανατολικοί στο Νότιο Αιγαίο και θυελλώδεις ανατολικοί άνεμοι έντασης 8 -9 μπ. στο Ιόνιο.

Posted in Αταξινόμητα | Leave a Comment »

>Πρόκειται για σφαγή, γενοκτονία: τηλεφωνική επικοινωνία με τον Vittorio Arrigoni, από την Γάζα που βομβαρδίζεται τώρα (ώρα Ελλάδας 14:10)

Posted by defactogr στο 27 Δεκεμβρίου, 2008

>

Τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με τον ιταλό Vittorio Arrigoni, που βρίσκεται στη Γάζα (ώρα 14:10)

Τι συμβαίνει τώρα στη Γάζα;
– Τα ισραηλινά F16 βομβαρδίζουν αδιάκοπα από τις 11:30. πρόκειται για σφαγείο! Οι νεκροί ξεπερνούν τους 200. Κτύπησαν και δύο πολυκατοικίες, κοντά στο σπίτι που μένω, στην περιοχή του λιμανιού. Σκοτώνουν αδιακρίτως!
Ορισμένα δυτικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι βομβαρδίζονται «βάσεις τρομοκρατών»…
– Μαλακίες! Ντροπή τους! Δολοφονούν αθώους πολίτες, κάθε άλλο από τρομοκράτες! Δεν έχω ξαναδεί τόση βία στη Γάζα… Βομβαρδίζουν με αεροπλάνα και από τη θάλασσα με πολεμικά πλοία.
Περιμένατε τέτοια επίθεση;
– Ειλικρινά, όχι. Χθες, μάλιστα, το Ισραήλ άνοιξε τον κλοιό και άφησε να περάσουν λίγα τρόφιμα. Το έκανε επίτηδες κι έτσι σήμερα έπιασε στον ύπνο τον λαό, τα παιδιά που σχολούσαν από τα σχολεία…
Κλείνω, φεύγω για το νοσοκομείο ash-Shifa, έχουν ανάγκη από αίμα και βοήθεια…

Posted in Αταξινόμητα | Leave a Comment »

>Στος ελεος του Πουτιν και του Χειμωνα, η ψοφοδεης Ευρωπη.

Posted by defactogr στο 27 Δεκεμβρίου, 2008

>
Μαθηματα Εκβιαστων…

«Η Γκάζπρομ κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να μην υπάρξει
οποιαδήποτε διαταραχή στις παραδόσεις αερίου στην Ευρώπη (…).
Ωστόσο, εάν τα γεγονότα εξελιχθούν σύμφωνα με ένα μη ευνοϊκό σενάριο,
το πρόβλημα της ουκρανικής διέλευσης θα είναι κοινό πρόβλημα για τη
Ρωσία και την Ευρώπη».
Ηταν η «φιλικη» επιστολη του διευθυντή της GAZPROM Αλεξάντρ Μίλερ η
οποία εσταλη την επομενη των Χριστουγεννων 26/12/2008, προς τους
ευρωπαίους «πελάτες» του.
Και κατεληγε «ευγενικα»

«Θεωρούμε πως είναι υποχρέωσή μας να προειδοποιήσουμε (την Ευρώπη) πως
δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι πως οι υποχρεώσεις διέλευσης θα
τηρηθούν, δεδομένου ότι η Νάφτογκαζ παραβιάζει συστηματικά τις
συμβατικές της υποχρεώσεις»
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_26/12/2008_261541

Στην σκεψι μου ηλθε το «καλοσυνατο» προσωπο του Κου Πουτιν και το
«φιλικο» χαμογελο του λαλιστατου Προεδρου της Ρωσιας…

Βεβαιως οι Ευρωπαιοι δεν εχουν λησμονησει τα πολύ πειστικα
επιχειρηματα της διακοπης παροχης φυσικου αεριου στην Ουκρανια, που
επηρρεασε και παλι τον εφοδιασμο της Ευρωπαικης ενωσεως την
πρωτοχρονια του 2006. Όταν η Ρωσσια επικαλουμενη τη ευθυγραμμισι της
τιμολογιακης της πολιτικης εκβιαστικως διεκοψε προσωρινα τον εφοδιασμο
της φιλοδυτικης Ουκρανιας μεχρις οτου την »πειση» να
διαπραγματευθει τις νεες τιμες. Δηλαδη τον τετραπλασιασμό της τιμής
του φυσικού αερίου από 50 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα σε 230 ευρω.

Είναι όμως πολύ φυσικο.Η Ευρωπη πληρωνει ακριβα το μονοπωλιο του
Φυσικου αεριου.Οχι μονο διοτι αυτές τις ημερες, οι Ευρωπαιοι ισως
αισθανθουν την παγωνια της Ρωσσικης «φιλιας». Αλλα διοτι σε κάθε
διενεξι, σε κάθε διαφορετικη αποψι Ευρωπαιων –Ρωσσων οι τελευταιοι θα
εχουν για αρκετο χρονο ένα ανικητο επιχειρημα.

Ισως μεχρι το 2014. Όταν ο αγωγος Nabucco θα εχη
ολοκληρωθη..Οεναλλακτικος αυτος αγωγος, προεκυψε ως αναγκαιος
στρατηγικος σχεδιασμος εναλλακτικης τροφοδοσιας της Ευρωπης με φυσικο
αεριο από τις πλουσιες πηγες της κεντρικης Ασιας και της Μεσης
Ανατολης. Ξεκινα από τα συνορα Τουρκιας / Γεωργίας, Τουρκιας / Ιραν,
διασχιζει την Βουλγαρια, διερχεται από την Ρουμανια, και την Ουγγαρια
για να καταληξει στις υπογειες αποθηκευτικες εγκαταστασεις φυσικου
αεριου στο Baumgarten της Αυστριας και στα δικτυα της Δυτικης και
Νοτιου Ευρωπης. Ο προυπολογισμος της κατασκευης του αγωγου, διαμετρου
56 ιντσών ( 1.420 mm ) και συνολικου μηκους 3.300 χλμ εχει εκτιμηθει
στο ποσο των 5 δις €. Η παροχη του αγωγου θα ανερχεται ετησιως στα 31
δις κυβικων μετρων, σε τιμες ουσιωδως χαμηλοτερες από εκεινες του
αεριου που προμηθευει μονοπωλιακως σημερα η Ρωσσια.

Εστω κι αν μολις το ένα πεμπτο της ποσοτητος που καταναλωνει η
Ευρωπη, προβλεπεται να καλυφθη από την δυναμικοτητα του αγωγου
Nabucco, το βεβαιο ειναι οτι οι εκβιασμοι θα είναι ασθενεστεροι.

ΙΑΣΩΝ

Posted in Αταξινόμητα | Leave a Comment »

>ΕΠΕΙΓΟΝ! Τα ναζιστικά γουρούνια του Ισραήλ κτυπούν τη μαρτυρική Γάζα (αυτή την ώρα)

Posted by defactogr στο 27 Δεκεμβρίου, 2008

>

Οι νεκροί από την ισραηλινή επίθεση στη Γάζα ξεπερνούν τους 200 (13:45 ώρα Ελλάδας).
Η ισραηλινή αεροπορία βομβαρδίζει ακόμη και τα ασθενοφόρα που δεν προλαβαίνουν να μαζεύουν πτώματα και τραυματίες!
Τα δυτικά «πολιτισμένα» ΜΜΕ και δημοσιογράφοι που δεν έχουν καμία επαγγελματική αξιοπρέπεια, διαδίδουν ότι βομβαρδίζονται στρατιωτικοί στόχοι.
Βρισκόμαστε μπροστά στον θάνατο της δημοσιογραφίας, ο μεγάλος αδελφός πραγματοποιεί λοβοτομή σε σκέψεις και συνειδήσεις.
Τώρα, αυτή την ώρα οι ναζί του Ισραήλ βομβαρδίζουν νοσοκομεία και σχολεία.
Ντροπή στην Ευρώπη και τους δήθεν δημοκράτες ηγέτες της!
Πηγή: INFOPAL
Το μπλογκ Sibilla, σε «ανοιχτή γραμμή» με τους ευρωπαίους ακτιβιστές στην αποκλεισμένη Γάζα και το πρακτορείο ειδήσεων INFOPAL, θα ενημερώνει συνεχώς για την εξέλιξη της κατάστασης.
Καλούμε κάθε μπλογκ, που σέβεται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, να διαδίδει το έγκλημα που συντελείται αυτή την ώρα στην Παλαιστίνη.

σίβυλλα

Posted in Αταξινόμητα | Leave a Comment »

>ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣΚΟΠΙΑΝΟΙ!

Posted by defactogr στο 27 Δεκεμβρίου, 2008

>

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ

skandalo_skopianwn__usa.jpg

Το Greek American News Agency προχωρά σήμερα ύστερα από μια πολύμηνη εξονυχιστική δημοσιογραφική έρευνα σε μια συγκλονιστική πολιτική αποκάλυψη ενός σκανδάλου, αναλαμβάνοντας και την πολιτική ευθύνη κάλυψης και προστασίας της «πηγής» μας για όσα αποκαλύπτονται με αδιάσειστα στοιχεία αποδείξεις και ντοκουμέντα. Στοιχεία που ευθέως παραπέμπουν σε μεγάλο πολιτικό σκάνδαλο για τα αμερικανικά δεδομένα! Σκάνδαλο, το οποίο η Ελληνική κυβέρνηση δεν θα πρέπει να αφήσει να περάσει απαρατήρητο, αν δεν καταφέρει να το εκμεταλευτεί πολιτικά έστω ως ένα μέσο διπλωματικής πίεσης -παρακάτω θα δείτε το γιατί- αλλαγής ή έστω προσεχτικότερης πολιτικής εκ μέρους των ΗΠΑ στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Ένα σκάνδαλο το μέγεθος του οποίου θα διαφανεί άμεσα από τις αντιδράσεις σε Αθήνα και Ουάσιγκτον. Η σημερινή αποκάλυψη ενός πολιτικού και οικονομικού σκανδάλου ηθικής και πολιτικής διαφθοράς καταδεικνύει το μέγεθος της απροκάλυπτα προκλητικής πολιτικής Bush εναντίον της Ελλάδας υπέρ των Σκοπιανών. Πολιτικής που έφτασε στο σημείο να γνωρίζει ότι παραβιάζονται αυστηρότατοι νόμοι των ΗΠΑ από Αμερικανό- Σκοπιανούς και σχεδόν απροκάλυτπα, όχι απλά να συγκαλύπτει με την σιωπηρή ανοχή της ένα τεράστιο πολιτικό σκάνδαλο που εν γνώση των αρμοδίων υπηρεσιών και την ανοχή της κυβέρνησης Bush συντελείται από το 2005(!), αλλά και να ενθαρρύνει τους πρωταγωνιστές του σκανδάλου με την προκλητική πολιτική της. Μια πολιτική η οποία -εκτός των άλλων έχει θέσει σε δοκιμασία τις παραδοσιακά καλές Ελληνοαμερικανικές σχέσεις αναγκάζοντας για πρώτη φορά την Ελλάδα να θέσει βέτο ενατίον της Αμερικανικής πρότασης για εισδοχή των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ – έχει οδηγήσει -και εδώ είναι το τεράστιο πολιτικό οικονομικό σκάνδαλο- στην συστηματική παραβίαση μια σειράς αμερικανικών νόμων! Νόμοι που σε άλλες περιπτώσεις θα είχαν οδηγήσει στην φυλακή ακόμα και αμερικανούς πολιτικούς. Σκάνδαλο με απρόσμενες πολιτικές και δικονομικές εξελίξεις(στο εσωτερικό των ΗΠΑ) με βασικό πρωταγωνιστή τον ηγέτη και καθοδηγητή της σκοπιανής προπαγάνδας στις ΗΠΑ αμερικανοτραφή και αμερικανοσπουδαγμένο προκλητικότατο κ. Metto Koloski.

ΟΛΟ ΤΟ ΠΟΣΤ ΕΔΩ

Posted in Αταξινόμητα | Leave a Comment »

>Η ΡΩΣΙΑ ΣΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

Posted by defactogr στο 27 Δεκεμβρίου, 2008

>




Greek American News Agency

russia-flag.gifΜια είδηση που ίσως εξηγεί πολλά και αναδεικνύει το δημοφιλές Blog STRATGY GEOPOLITICS (εξιδεικευμένο σε θέματα ανάλυσης διεθνών σχέσεων με επίκεντρο την Ελλάδα) και δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη -αλλά δυστυχώς τα ελληνικά ΜΜΕ σχεδόν έθαψαν- είναι οι δηλώσεις υπο-στήριξης προς τον Κ. Καραμανλή και την κυβέρνηση του τις οποίες έκανε αποκλειστικά στο επίσης διεθνούς κύρους ελληνικό DefenceNet ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα{βλ. παρακάτω}.

Εμείς εκείνο που σημειώνουμε για ακόμα μια φορά είναι ότι όλα όσα γίνονται στην Ελλάδα, μετά το ατυχές και όντως συγκλονιστικό γεγονός της εν ψυχρώ δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και όσα ακολούθησαν και -όπως αρκετοί δυστυχώς και πολιτικοί- προαναγγέλουν φαίνεται ότι θα επακολουθήσουν δεν είναι άσχετα μεταξύ τους… Όλα τα γεγονότα έχουν μεταξύ τους ένα συνδετικό κρίκο όπως ορθώς έχει αναλυθεί από έλληνες και ξένους αναλυτές στην Ευρώπη. Όλα αυτά τα θλιβερά γεγονότα –τα οποία έχουν προαναγγελθεί με το πιο επίσημο και κατηγορηματικό τρόπο – και διασύρουν διεθνώς την Ελλάδα είναι κομμάτια ενός παζλ… Ενός πάζλ τα κομμάτια του οποίου κρατούν άλλοι στα χέρια τους… Ενός πάζλ που και μόνο η σκέψη στην θέα της εικόνας που σχηματίζεται μέρα τη μέρα ώρα την ώρα λεπτό το λεπτό τρομάζει… Ένα είναι βέβαιο, πως μπορεί αυτές οι δηλώσεις του Ρώσου Πρέσβη ανοιχτής υποστήριξης προς τον Κώστα Καραμναλή δεν θα περάσουν απαρατήρητες στην Ουάσιγγκτον και από εκείνους που καθόριζουν και σχεδιάζουν την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ… Αυτό είναι το μόνο βέβαιο διαβάζοντας τες θα κατλάβετε πολλά…

Την σαφή πρόθεση της Ρωσίας να στηρίξει την ελληνική οικονομία στην δύσκολη φάση που διέρχεται, (παρέχοντας ταυτοχρόνως και έμμεση στήριξη στην κυβέρνηση Καραμανλή), διατυπώνει με σχετικές αποκλειστικές δηλώσεις του στο defencenet.gr ο πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Αθήνα, Αndrey Valentinovich Vdovin. Ο Ρώσος πρέσβης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του defencenet.gr, τονίζει ότι: -«Τώρα η Ρωσία διατηρεί την 3η θέση παγκοσμίως σε αποθέματα συναλλάγματος και χρυσού – περίπου 450 δισ. δολλ. Εκτός από αυτό, έχουμε και σημαντικά εφεδρικά κεφάλαια, που συγκεντρώσαμε χάρη στο ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια ο προϋπολογισμός έκλεινε με μεγάλο πλεόνασμα. Θέλω να τονίσω ότι, παρά την οικονομική κρίση, η Ρωσία δεν φεύγει από την παγκόσμια αγορά κρατικών ομολόγων και συνεχίζει να παρέχει δάνεια σε εκείνες τις χώρες που έχουν ανάγκη από χρηματική βοήθεια, υπό αμοιβαία δεκτούς όρους.» Είναι μία σαφή θέση σε ότι αφορά τον κίνδυνο «παύσης του εξωτερικού δανεισμού» για την χώρα μας, που έχει διατυπωθεί κινδυνολογικά από κάποιες πλευρές. Είναι κοινό μυστικό ότι η Ρωσία αποτελεί έναν από τους κυριότερους δανειοδότες (σε κάποιες δημοπρασίες, τον κυριότερο) του Ελληνικού Δημοσίου, μέσω της αγοράς κρατικών τίτλων.

-«Η Ρωσία επίσης εξετάζει το ενδεχόμενο της ενίσχυσης της συμβολής της στο ΔΝΤ, κάτι που θα επιτρέψει να επεκτείνουμε τα συλλογικά προγράμματα οικονομικής βοήθειας σε χώρες που είναι ιδιαίτερα τρωτές απέναντι σε κρίσεις. Δηλαδή, δεν καθόμαστε πάνω σε σακούλες γεμάτες με χρήματα αλλά χρησιμοποιούμε τα μεγάλα αποθέματα που διαθέτουμε με στόχο τη σταθεροποίηση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.» Με απλά λόγια «Ξεχάστε το δυτικό μονοπώλιο στην διαχείριση του ΔΝΤ. Εχουμε ρευστό και θα απαιτήσουμε να υπάρχουν συναποφάσεις στην διαχείρισή του». -«Τα βραχυπρόθεσμα οφέλη από τα δάνεια δεν μπορούν να συγκριθούν με τα πλεονεκτήματα που εισπράττουν οι χώρες από την εμπορική και επενδυτική συνεργασία. Όπως γνωρίζετε καλά, πετύχαμε συμφωνίες για κοινά έργα πολλών δισ. ευρώ στον τομέα της ενέργειας, στα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση του όγκου εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των χωρών μας. Όμως το δυναμικό των σχέσεων είναι πολύ μεγαλύτερο.» Καλεί την Ελλάδα να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τους εμπορικούς και επενδυτικούς δεσμούς με την Ρωσία. -«Είμαι βέβαιος ότι δεν πρέπει να επικεντρωνόμαστε στα δάνεια, αλλά στις επενδύσεις και εμπόριο, που μπορούν να προσφέρουν στους πολίτες της Ρωσίας και της Ελλάδος πραγματικό αμοιβαίο όφελος. Ακριβώς αυτό έχουν ως στόχο οι προσπάθειες και της ρωσικής ηγεσίας και της κυβέρνησης του κ.Κ.Καραμανλή.»

Εκτός του ότι τονίζει τα αυτονόητα σε ότι αφορά το αδιέξοδο του δανεισμού, προχωρά σε δήλωση υποστήριξης της πολιτικής της κυβέρνησης Καραμανλή στις ελληνορωσικές σχέσεις, αλλά και εμμέσης στήριξης της συγκεκριμένης κυβέρνησης, αφού ΄»ονοματίζει» την κυβέρνηση Καραμανλή, αποφεύγοντας το αόριστο και διπλωματικό «ελληνική κυβέρνηση» που συνηθίζεται στα κείμενα των διπλωματών. Το πλήρες κείμενο της απάντησης του πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Αθήνα, Andrey Vdovin και το σχετικό ερώτημα, έχουν ως εξής: – Η πρόσφατη οικονομική κρίση έχει δημιουργήσει σοβαρούς κλυδωνισμούς στις οικονομίες πολλών χωρών. Στην Ελλάδα η οικονομική κρίση έχει ως αποτέλεσμα την υπερβολική αύξηση του κόστους (spread) εξωτερικού δανεισμού. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι αν δεν μπορέσει να μας παράσχει οικονομική βοήθεια η Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτή θα αναζητηθεί από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) με όλα τα δυσάρεστα επακόλουθα.Η Ρωσία, θα μπορούσε να βοηθήσει οικονομικά την Ελλάδα, δεδομένου ότι οι δύο χώρες έχουν συμφωνήσει σε ένα κοινό πλαίσιο στρατηγικής σχέσης μεταξύ τους; Α.V.: Εκ των πραγμάτων, η σημερινή οικονομική κρίση, που ξεκίνησε στις ΗΠΑ, απέκτησε παγκόσμιο χαρακτήρα. Δυστυχώς, δεν παράκαμψε και τις δικές μας χώρες – τη Ρωσία και την Ελλάδα, αν και δεν έχουμε καμία σχέση με την εμφάνιση της κρίσης. Στη πρόσφατη συνάντηση της οικονομικής G20 η Ρωσία έκανε μια σειρά από προτάσεις για την ριζική αναδιοργάνωση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, τα διαρθρωτικά ελαττώματα στη λειτουργία του οποίου είναι πλέον φανερά για όλους.

Οι προτάσεις μας υποστηρίχθηκαν από τους εταίρους μας και συμπεριλήφθηκαν στα final documents της συνόδου κορυφής. Ο στόχος τους είναι η βαθιά μεταρρύθμιση των παγκοσμίων οικονομικών και όχι απλώς να βάλουμε λίγο καλλυντικό. Πιστεύω ότι η εφαρμογή των συμφωνηθέντων της G20 για συλλογικά μέτρα θα μας επιτρέψει να βγούμε σύντομα από την «ελικοειδή πτήση». Τώρα η Ρωσία διατηρεί την 3η θέση παγκοσμίως σε αποθέματα συναλλάγματος και χρυσού – περίπου 450 δισ. Εκτός από αυτό, έχουμε και σημαντικά εφεδρικά κεφάλαια, που συγκεντρώσαμε χάρη στο ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια ο προϋπολογισμός έκλεινε με μεγάλο πλεόνασμα. Θέλω να τονίσω ότι, παρά την οικονομική κρίση, η Ρωσία δεν φεύγει από την παγκόσμια αγορά κρατικών ομολόγων και συνεχίζει να παρέχει δάνεια σε εκείνες τις χώρες που έχουν ανάγκη από χρηματική βοήθεια, υπό αμοιβαία δεκτούς όρους. Η Ρωσία επίσης εξετάζει το ενδεχόμενο της ενίσχυσης της συμβολής της στο ΔΝΤ, κάτι που θα επιτρέψει να επεκτείνουμε τα συλλογικά προγράμματα οικονομικής βοήθειας σε χώρες που είναι ιδιαίτερα τρωτές απέναντι σε κρίσεις. Δηλαδή, δεν καθόμαστε πάνω σε σακούλες γεμάτες με χρήματα αλλά χρησιμοποιούμε τα μεγάλα αποθέματα που διαθέτουμε με στόχο τη σταθεροποίηση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Κλείνοντας θα ήθελα να πω ότι τα βραχυπρόθεσμα οφέλη από τα δάνεια δεν μπορούν να συγκριθούν με τα πλεονεκτήματα που εισπράττουν οι χώρες από την εμπορική και επενδυτική συνεργασία. Όπως γνωρίζετε καλά, πετύχαμε συμφωνίες για κοινά έργα πολλών δισ. ευρώ στον τομέα της ενέργειας, στα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση του όγκου εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των χωρών μας. Όμως το δυναμικό των σχέσεων είναι πολύ μεγαλύτερο. Είμαι βέβαιος ότι δεν πρέπει να επικεντρωνόμαστε στα δάνεια, αλλά στις επενδύσεις και εμπόριο, που μπορούν να προσφέρουν στους πολίτες της Ρωσίας και της Ελλάδος πραγματικό αμοιβαίο όφελος. Ακριβώς αυτό έχουν ως στόχο οι προσπάθειες και της ρωσικής ηγεσίας και της κυβέρνησης του κ.Κ.Καραμανλή.

Υ.Γ.-Συγχαρητήρια στο Defencenet για την συνέντευξη.΄Ισως η σημαντικότερη είδηση των ημερών σε ότι αφορά τις διεθνείς σχέσεις της Ελλάδος.΄Ομηρος Φωτιάδης

Posted in Αταξινόμητα | Leave a Comment »

>Ισραηλινή επίθεση

Posted by defactogr στο 27 Δεκεμβρίου, 2008

>

Πάνω από 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 200 τραυματίστηκαν από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς που εξαπέλυσε το Ισραήλ στην πόλη της Γάζας, τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Από την επιδρομή δεν γλίτωσε και το αρχηγείο της αστυνομίας στην διοικούμενη από την Χαμάς Λωρίδα της Γάζας, όπου σκοτώθηκε ο επικεφαλής της αστυνομίας, Ταουφίκ Γιαμπέρ. Μάλιστα στο κτίριο διεξαγόταν τελετή αποφοίτησης και σύμφωνα με όσα μεταδίδονται σκοτώθηκαν πάνω από 40 άτομα.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς καταδίκασε τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, ενώ από την πλευρά του Ισραήλ, ο εκπρόσωπος των Ένοπλων Δυνάμεων ανακοίνωσε ότι στόχος των επιθέσεων ήταν εγκαταστάσεις, όπου δρουν τρομοκράτες.

cosmo.gr

Posted in Αταξινόμητα | Leave a Comment »

>Οι γρίφοι του ανασχηματισμού

Posted by defactogr στο 27 Δεκεμβρίου, 2008

>

Μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να «κλειδώσουν» και τα τελευταία ονόματα σε ό,τι αφορά τον πολυσυζητημένο ανασχηματισμό που προωθεί ο πρωθυπουργός.

Οι γρίφοι του ανασχηματισμού

Ο κ. Καραμανλής, ο οποίος θα έχει στη Ραφήνα διαδοχικές επαφές με τα κορυφαία στελέχη του κόμματός του, αναμένεται να πάρει τις οριστικές του αποφάσεις μέσα στις επόμενες ημέρες, έτσι ώστε να είναι έτοιμος να ανακοινώσει το νέο κυβερνητικό σχήμα μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.

Οι γρίφοι του ανασχηματισμού

Αυτό που αναζητά επιμόνως είναι δύο-τρία πρόσωπα που θα κάνουν ουσιαστικά την έκπληξη στο νέο κυβερνητικό σχήμα, διότι γνωρίζει ότι δεν έχει τη δυνατότητα σαρωτικών αλλαγών σε αυτή την πολιτική συγκυρία.

Στον κύκλο των τακτικών συνομιλητών του βρίσκονται οι υπουργοί κ. Γ. Σουφλιάς και Πρ. Παυλόπουλος, καθώς και ο πρόεδρος της Βουλής κ. Δημ. Σιούφας.

Πρόκειται για τα τρία στελέχη με τα οποία ο πρωθυπουργός ανταλλάσσει απόψεις ακόμη και για συγκεκριμένα ονόματα, ενώ συζητά «ανοιχτά» ακόμη και το ενδεχόμενο αλλαγής της δομής του Υπουργικού Συμβουλίου.

Η θέση – κλειδί
Σύμφωνα με πληροφορίες, κι ενώ η θέση-κλειδί για το εύρος των αλλαγών παραμένει ο υπουργός Οικονομίας, οι αποφάσεις που μέχρι στιγμής έχουν ληφθεί από τον κ. Καραμανλή είναι οι εξής:

  • n Η επανασύσταση του υπουργείου Προεδρίας. Ουσιαστικά πρόκειται για τη μοναδική αλλαγή που έχει μέχρι στιγμής αποφασίσει ο πρωθυπουργός σε ό,τι αφορά τη δομή της κυβέρνησης. Το υπουργείο Προεδρίας, το οποίο πιθανότατα θα αναλάβει ο κ. Πρ. Παυλόπουλος, θα έχει την ευθύνη της δημόσιας διοίκησης αλλά και τις αρμοδιότητες που είχε το υπουργείο Επικρατείας, ενώ το Εσωτερικών θα μείνει με την ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Δημόσιας Τάξης.
  • Η παραμονή του κ. Γ. Σουφλιά στο ΥΠΕΧΩΔΕ, γεγονός που σημαίνει και απόρριψη της πρότασης που ακούστηκε από ορισμένους για διαχωρισμό τώρα σε υπουργείο Χωροταξίας – Δημοσίων Εργων και Περιβάλλοντος.
  • Η απομάκρυνση από την κυβέρνηση όλων των στελεχών που τα ονόματά τους έχουν ακουστεί -δικαίως ή αδίκως- στο σκάνδαλο με τη Μονή Βατοπεδίου. Συγκεκριμένα, εκτός κυβερνητικού σχήματος θα βρεθούν οι κ. Αλ. Κοντός, Π. Δούκας και Κ. Κιλτίδης.
  • Η απομάκρυνση του συνόλου των μελών της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης, δηλαδή των κ. Φώλια, Βλάχου και Καλαφάτη.
  • Η υπουργοποίηση του κ. Αντ. Σαμαρά πιθανότατα στο υπουργείο Ανάπτυξης, με δεύτερη επιλογή το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
  • Η διατήρηση στις θέσεις τους των υπουργών Απασχόλησης και Μεταφορών κυρία Πετραλιά και κ. Χατζηδάκη.
  • Η μετακίνηση του κ. Β. Μεϊμαράκη από το υπουργείο Αμυνας και του κ. Δ. Αβραμόπουλου από το υπουργείο Υγείας. Ο πρώτος θα επιθυμούσε να επιστρέψει στη Ρηγίλλης, ενώ ο δεύτερος έχει ήδη εκφράσει την επιθυμία του να αλλάξει χαρτοφυλάκιο.
  • Η μετακίνηση του κ. Λ. Ζαγορίτη στην κυβέρνηση, γεγονός που σηματοδοτεί και την προώθηση σημαντικών αλλαγών και στο επιτελείο της Ρηγίλλης. Πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι θα υπάρξει αλλαγή φρουράς και στη Γραμματεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ.
  • Η μετακίνηση του κ. Β. Αντώναρου. Τα ονόματα που έχουν ακουστεί για τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου -εφόσον δεν κρατήσει τη θέση αυτή ο νέος υπουργός- είναι αυτά του κ. Α. Σπηλιωτόπουλου και του κ. Κ. Αρβανιτόπουλου.
  • Η επιστροφή στην κυβέρνηση του κ. Γερ. Γιακουμάτου και πιθανότατα του κ. Π. Παναγιωτόπουλου.
  • Η είσοδος στην κυβέρνηση -σε θέσεις υφυπουργών- νέων στελεχών της ΝΔ, όπως είναι οι κ. Κ. Γκιουλέκας, Κ. Αγοραστός, Γ. Κοντογιάννης, Φ. Πατριανάκου κ.ά.

Σε ό,τι αφορά τα βασικά υπουργεία, όλα παραμένουν ανοιχτά, αλλά το βέβαιον είναι ότι σε επίπεδο προσώπων ο κορμός της κυβέρνησης δεν θα αλλάξει. Δηλαδή οι Σουφλιάς, Μπακογιάννη, Παυλόπουλος, Αλογοσκούφης και Μεϊμαράκης θα συνεχίσουν να αποτελούν τον στενό κύκλο των συνεργατών του πρωθυπουργού.

Για το υπουργείο Οικονομίας όλα τα ενδεχόμενα επίσης είναι ανοιχτά, με πιθανότερο εκείνο της αμοιβαίας μετακίνησης της κυρίας Μπακογιάννη και του κ. Αλογοσκούφη.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ- ΕΘΝΟΣ

Posted in Αταξινόμητα | Leave a Comment »

>Τα Χριστούγεννα της Νάρνια

Posted by defactogr στο 27 Δεκεμβρίου, 2008

>
Κάθε Χριστούγεννα ξαναδιαβάζω το μυθιστόρημα του Καρλ Στέιπλ Λιούις «Το λιοντάρι, η μάγισσα και η ντουλάπα» . Οι γιορτές μου φαίνονται ιδανική εποχή για μια εκδρομή στο φανταστικό παρελθόν μου, γι΄ αυτό επιστρέφω στο σετ με τα βιβλία του «Χρονικού της Νάρνια» που οι γονείς μου μού είχαν χαρίσει ως χριστουγεννιάτικο δώρο όταν ήμουν δέκα χρόνων. Για μένα η Νάρνια είναι στενά συνδεδεμένη με αυτή την εποχή.

Δεν είμαι η μόνη. Στη Βρετανία οι θεατρικές παραστάσεις του έργου «Το λιοντάρι,η μάγισσα και η ντουλάπα» αποτελούν σταθερή προσφορά των εορταστικών προγραμμάτων και δικαίως. Το βιβλίο στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε χριστιανικές απεικονίσεις. Η πιο διάσημη σκηνή του είναι αυτή με ένα κοριτσάκι που στέκεται κάτω από ένα φανάρι σε ένα χιονισμένο δάσος ενώ ο ίδιος ο Αγιος Βασίλης κάνει την εμφάνισή του όταν ο Ασλάν, το λιοντάρι-θεός, ελευθερώνει τη Νάρνια από την κακιά μάγισσα που είχε διατάξει «να είναι πάντοτε χειμώνας και ποτέ Χριστούγεννα» .

Το γεγονός ότι δεν είμαι χριστιανή δεν με εμποδίζει να απολαμβάνω τις γιορτές ή το βιβλίο, όμως η παρουσία του Αγιου Βασίλη είχε ενοχλήσει πολλούς φίλους του Λιούις, συμπεριλαμβανομένου του Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν. Ο Τόλκιν, που η Μέση Γη του ήταν ελεύθερη από θρύλους και θρησκείες του δικού μας κόσμου, είχε αντιρρήσεις για το συνονθύλευμα μοτίβων της Νάρνια: τους ξεσηκωμένους από την κλασική μυθολογία φαύνους και τις δρυάδες, τους γερμανικής προέλευσης νάνους και τη μαθητική αργκό της εποχής, όλα ανακατεμένα με προφανείς χριστιανικούς συμβολισμούς. Ο Λιούις όμως ασπαζόταν τη μεσαιωνική αδιάκριτη ανάμειξη ιστοριών και μύθων από φαινομενικά ασυμβίβαστες μεταξύ τους πηγές. Οι άνθρωποι του Μεσαίωνα, είχε γράψει κάποτε, είχαν υιοθετήσει με πάθος από την ύστερη αρχαιότητα τη συνήθεια «να συγκεντρώνουν και να εναρμονίζουν απόψεις πολύ διαφορετικής προέλευσης:να οικοδομούν ένα συγκρητιστικό μοντέλο όχι μόνο από πλατωνικά, αριστοτελικά και στωικά αλλά και από παγανιστικά και χριστιανικά στοιχεία».

Τα Χριστούγεννα, όπως ξέρουμε σήμερα, είναι ένα παρόμοιο συνονθύλευμα και όταν κάποιοι ζητούν την επιστροφή στις καθαρές, αυθεντικές ρίζες τους παραβλέπουν ένα ουσιώδες χαρακτηριστικό αυτής της γιορτής. Η Νάρνια είναι «μπασταρδεμένο», υβριδικό δημιούργημα και το ίδιο είναι και τα Χριστούγεννα. Οπως συμβαίνει συχνά, αυτή η υβριδική φύση αποτελεί την πηγή της δύναμής τους.

Διαμαρτυρίες για την παραφθορά, την αλλοίωση ή την ουσιαστική ανευλάβεια των Χριστουγέννων γίνονταν εδώ και αιώνες. Οι Πουριτανοί έβλεπαν με τόση δυσπιστία αυτή τη γιορτή ώστε ο εορτασμός της είχε απαγορευθεί στη Βοστώνη του 17ου αιώνα.

Την ίδια περίπου εποχή ο γερμανός θεολόγος Πάουλ Ερνστ Γιαμπλόνσκι αποφαινόταν ότι τα Χριστούγεννα αποτελούσαν έναν «εκπαγανισμό» της αυθεντικής πίστης επειδή η ημερομηνία τους, η 25η Δεκεμβρίου, ήταν δάνειο από μια γιορτή προς τιμήν ενός ρωμαϊκού ηλιακού θεού. (Ορισμένοι χριστιανοί μελετητές, μεταξύ των οποίων ο σημερινός Πάπας, έχουν υποστηρίξει ότι το δάνειο είχε λειτουργήσει αντίστροφα και ότι η ηλιακή γιορτή αποτελούσε στην πραγματικότητα μια απόπειρα των παγανιστών να οικειοποιηθούν τη γιορτή μιας όλο και περισσότερο δημοφιλούς μονοθεϊστικής θρησκείας.)

Από την άλλη πλευρά, οι μη χριστιανοί που απολαμβάνουν τη γιορτή αρέσκονται να τονίζουν ότι πολλά χριστουγεννιάτικα σύμβολα- το στολισμένο δέντρο, ο κορμός των Χριστουγέννων, το γκι- ήταν αρχικά ιερά σύμβολα των κελτών και βορειοευρωπαίων παγανιστών.

Ωστόσο τα χριστουγεννιάτικα έθιμα που υποτίθεται ότι αποτελούν παγανιστικά κατάλοιπα μπορούν να εκληφθούν διαφορετικά. Δεν έχουμε γραπτές πηγές των πολιτισμών από τους οποίους υποτίθεται ότι προέρχονται. Ολα όσα ξέρουμε για αυτά προέρχονται από δεύτερο ή και τρίτο χέρι, από ρωμαίους ή χριστιανούς συγγραφείς που προωθούσαν τη δική τους ατζέντα και βασίζονταν, στο μεγαλύτερο βαθμό, σε προφορικές πηγές.

Εδώ και δεκαετίες οι ιστορικοί και οι λαογράφοι έχουν καταλάβει ότι οι προφορικές παραδόσεις δεν είναι πολύ αξιόπιστες όταν αναφέρονται σε οτιδήποτε υποτίθεται ότι έχει συμβεί πριν από περισσότερα από εκατό χρόνια. Αυτό το οποίο παρουσιάζεται ως παμπάλαιος μύθος είναι στην πραγματικότητα πιθανότερο να αποτελεί μια δικαιολόγηση των τρεχουσών συνθηκών παρά μια ακριβή περιγραφή του παρελθόντος.

Οι δρυΐδες, για παράδειγμα, με τα χρόνια έχουν παρουσιαστεί ως απόγονοι του Νώε, ως ρομαντικοί βάρδοι, ακόμη και ως πρεσβευτές της ισότητας των φύλων. Στην πραγματικότητα τα περισσότερα από αυτά που ο κόσμος νομίζει ότι γνωρίζει για τις αρχαίες λατρείες και δοξασίες των Βόρειων Ευρωπαίων έχουν επινοηθεί από αποκρυφιστικές ομάδες των αρχών του 20ού αιώνα όπως το Τάγμα των Αρχαίων Δρυΐδων και το Απόκρυφο Τάγμα της Χρυσής Αυγής.

Ο βρετανός ιστορικός Ρόναλντ Χάτον περιγράφει το γεγονός ως ενδεικτικό της «δύναμης της λογοτεχνικής φαντασίας επί των γεγονότων» . Πιστεύουμε ό,τι επιλέγουμε να πιστεύουμε και τα Χριστούγεννα δεν αποτελούν εξαίρεση.

Τα τελευταία χρόνια δημοφιλείς ιστορίες όπως «Η μάχη για τα Χριστούγεννα» και η «Επινόηση των Χριστουγέννων» έχουν δείξει ότι πολλές από τις πλέον καθαγιασμένες δοξασίες αυτής της γιορτής, παραδόσεις που νομίζουμε ότι ανάγονται τουλάχιστον στον αγαπημένο Μεσαίωνα του Κ. Σ. Λιούις, επινοήθηκαν πριν από λιγότερο από 200 χρόνια από λογοτεχνικές προσωπικότητες του 19ου αιώνα όπως ο Γουόσινγκτον Ερβιν, ο Κλίμεντ Κλαρκς Μουρ και, φυσικά, ο Κάρολος Ντίκενς. Περισσότερο από χριστιανική ή παγανιστική, τα Χριστούγεννα αποτελούν μια βικτωριανή κατασκευή.

Είναι όμως αυτό τόσο κακό; Η ενωτική αρχή της Νάρνια, αντίθετα από το τεράστιο σύμπλεγμα επινοημένης Ιστορίας που υπάρχει πίσω από τη Μέση Γη, δεν αποτελεί ψευδαίσθηση αυθεντικότητας ή καθαρότητας. Κάθε άλλο, αυτό το οποίο συνδέει μεταξύ τους όλα τα στοιχεία της φαντασίας του Λιούις είναι κάτι που μοιάζει περισσότερο με αγάπη. Η Νάρνια αποτελείται από κάθε ιστορία, θρύλο μύθο ή εικόνα – παγανιστική ή χριστιανική- που συγκίνησε τον συγγραφέα στην πορεία της ζωής του.

Τα σύγχρονα, μισο-κοσμικά Χριστούγεννά μας αποτελούν κατά τον ίδιο τρόπο μια συλλογή από κάθετι που λαχταρήσαμε: ζεστασιά, αφθονία, ειρήνη, οικογένεια, γλέντι. Σαν τη Νάρνια, η γιορτή είναι μια φαντασίωση, μερικές φορές όμως η φαντασίωση είναι ακριβώς αυτό που έχουμε ανάγκη.

ΠΗΓΗ ΤΟ ΒΗΜΑ

Posted in Αταξινόμητα | Leave a Comment »

>Κυβέρνηση προσωπικοτήτων

Posted by defactogr στο 27 Δεκεμβρίου, 2008

>


Του Αγγελου Χανιωτη*

Σε ένα περίφημο χωρίο του για τις επιπτώσεις των εμφυλίων συγκρούσεων ο Θουκυδίδης (Γ΄ 82) περιγράφει πώς η κρίση αξιών οδηγεί στο να χάνουν οι λέξεις τη σημασία τους. Το ότι η λέξη εκσυγχρονισμός έχει καταλήξει να σημαίνει ακριβώς το αντίθετό του, τη συντήρηση και την αντίδραση, ήταν ήδη μια ένδειξη για τη σύγχυση εννοιών στη σημερινή Ελλάδα. Οσα λέγονται και γράφονται αυτές τις μέρες δείχνουν όχι μόνο την κατάχρηση αλλά και την παρανόηση πολύ απλών λέξεων όπως αγωνίζομαι, τιμώ, διεκδικώ, σέβομαι, ευθύνη, άσυλο, προοδευτικός, τρομοκρατία, κράτος…

Οσα η Ελλάδα έζησε τις τελευταίες μέρες, από την αποτρόπαια πράξη δύο αστυνομικών έως την ομαδική παράκρουση μεγάλης μάζας του πληθυσμού, έχουν τις ρίζες τους σε χρόνια και πολύπλοκα προβλήματα της κοινωνίας, της δημόσιας διοίκησης και του κράτους.

Επειτα από 400 χρόνια τουρκοκρατίας και 150 χρόνια ξενοκρατίας οι Νεοέλληνες απέτυχαν μετά τη μεταπολίτευση να εδραιώσουν μια δημόσια διοίκηση που θα σεβόταν τον πολίτη και θα τον συμφιλίωνε με το κράτος. Αναξιοκρατία, διαφθορά, λαϊκισμός, εθνικισμός, πατριδοκαπηλεία, κακή παιδεία, κατασπατάληση επενδύσεων και σκοτεινές διαπλοκές πολιτικής, οικονομίας και μέσων μαζικής ενημέρωσης έφεραν την Ελλάδα στον 21ο αιώνα με δομικές αδυναμίες που σήμερα έχουν πάρει τις διαστάσεις απειλής και γενικής κρίσης αξιών.

Στην πρόσφατη κρίση η κυβέρνηση έδειξε ανικανότητα και η αντιπολίτευση ανευθυνότητα (και δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι κι αν οι ρόλοι ήταν αντεστραμμένοι, το αποτέλεσμα θα ήταν το ίδιο). Και το χειρότερο: όταν η Αθήνα καιγόταν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπόρεσε να αρθεί στο ύψος των συνταγματικών του καθηκόντων.

Η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως μεταρρυθμίσεις: εδραίωση μιας σύγχρονης δημόσιας διοίκησης που υπηρετεί και δεν ταλαιπωρεί τον πολίτη, μεταναστευτική πολιτική κι όχι ξενοφοβία, δίκαιο φορολογικό σύστημα, μακρόπνοη εξωτερική πολιτική, οικονομική πολιτική επενδύσεων και όχι ψηφοθηρίας, πολιτική για την ανώτατη εκπαίδευση και την έρευνα που δεν θα υπαγορεύεται από τον σουβλατζή και τον ιδιοκτήτη γκαρσονιέρας της επαρχιακής πόλης που γίνεται έδρα πανεπιστημίου-μαϊμού, ούτε από τον καημό του γονιού να δει το παιδί του φοιτητή, ακόμα κι αν δεν τα παίρνει τα γράμματα, αλλά από πραγματικές ανάγκες και προοπτικές, επαρκές σύστημα υγείας και κοινωνικών ασφαλίσεων, αστυνομία για την προστασία του πολίτη κι όχι σωματοφύλακες για τους επώνυμους, δικαιοσύνη χωρίς διακρίσεις και κυρίως παιδεία.

Μόνο τότε ο ασύδοτος δημοσιογράφος, ο εξ επαγγέλματος ινστρούκτορας, το κομματόσκυλο και ο λαοπλάνος θα μείνουν χωρίς πελατεία.

Δυστυχώς μεταρρυθμίσεις, αναγκαίες αλλά συχνά επώδυνες, δεν πρόκειται να προέλθουν από το σύστημα του δικομματισμού και πολύ φοβάμαι ότι δεν μπορούν να προέλθουν γενικά από τα σημερινά πολιτικά κόμματα. Η Ελλάδα χρειάζεται τουλάχιστον για μια τετραετία κυβέρνηση προσωπικοτήτων που θα προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις χωρίς να ανησυχεί για τον αν θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές, μια κυβέρνηση που, στηριζόμενη σε ευρεία υπερκομματική πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, δεν θα είναι εναλλακτική λύση στον κοινοβουλευτικό πολίτευμα, αλλά θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την απρόσκοπτη λειτουργία της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Αλλιώς η Ελλάδα κινδυνεύει να γίνει λεία μιας σκοταδιστικής ακροδεξιάς ή κάποιου Ελληνα Μπερλουσκόνι.

* Ο κ. Αγγελος Χανιώτης είναι Ιστορικός, καθηγητής του πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

ΠΗΓΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Posted in Αταξινόμητα | Leave a Comment »

>Τι Αθήνα – Τι Βρυξέλλες ?

Posted by defactogr στο 27 Δεκεμβρίου, 2008

>

.fullpost{display:inline;}

Σύμφωνα με πηγές μας, η κυβέρνηση Leterme έπεσε λόγω προσπάθειας επηρρεασμού της ανεξάρτητης Βελγικής δικαιοσύνης. Το τριμελές εφετείο που επεξεργαζόταν την απόφαση της Βελγικής κυβερνήσεως να πουλήσει το Βελγικό τμήμα της Fortis Bank στην BNP Paribas είχε δεχτεί πιέσεις από συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Για αυτό μας λένε κλέφτες εμάς τους Έλληνες… Για να καλύψουν τις δικές τους «αμαρτίες». Όμως και στο σκάνδαλο του δικού μας χρηματιστηρίου και στο σκάνδαλο της Βελγικής Fortis οι λαοί των δύο χωρών την πληρώνουν την «νύφη».

Posted in Αταξινόμητα | Leave a Comment »

>Δικαιοσύνη, Κράτος και Διαφθορά

Posted by defactogr στο 27 Δεκεμβρίου, 2008

>

.fullpost{display:inline;}


Η διαφθορά των πολιτικών είναι ένα φαινόμενο που «ανθεί» σε ολόκληρο τον κόσμο και φυσικά στις ΗΠΑ. Το θέμα είναι ότι εκεί το κράτος και η δικαιοσύνη έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν τα τηλέφωνα και την έκνομη δράση πολιτικών, είτε πρόκειται για κυβερνήτες πολιτειών, όπως ο κυβερνήτης του Ιλινόι, είτε πρόκειται για ανώτατους κρατικούς και πολιτικούς αξιωματούχους, όπως ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου.
Δεν λέμε να γίνουμε ξαφνικά Αμερική, αν όμως λειτουργήσουν οι θεσμοί της ελληνικής πολιτείας, αν…οι αρχές αποκαλύπτουν τους διεφθαρμένους και αρχίσουν να μπαίνουν οι χειροπέδες στα χέρια των καταχραστών, πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων, που δεν είναι και λίγοι στην Ελλάδα, τότε θα αρχίσει να αποκαθίσταται η αξιοπιστία του κράτους και η εμπιστοσύνη του λαού απέναντι σ’ αυτό.
Άραγε το ζήτημα αυτό απασχολεί κανέναν στην Ελλάδα;
Αν πάντως απασχολεί κάποιον, κατά την άποψή μας η αρχή θα πρέπει να γίνει από το νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Ακολουθεί άρθρο της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ σχετικό με την υπόθεση του κυβερνήτη του Ιλινόι Ροντ Μπλαγκόγεβιτς

Πλειστηριασμός για την έδρα του Ομπάμα
Οταν τα ξημερώματα της 9ης Δεκεμβρίου χτύπησε το τηλέφωνό του, ο κυβερνήτης του Ιλινόι με το βαλκανικό όνομα πετάχτηκε από τον ύπνο του, απορώντας ποιος τον ενοχλούσε τέτοια ώρα. Λίγο αργότερα, ομοσπονδιακοί αστυνομικοί έκαναν την εμφάνισή τους στο κατώφλι της πόρτας του, του πέρασαν χειροπέδες και τον οδήγησαν σε δικαστήριο του Σικάγου ως κοινό εγκληματία. Για την πλειοψηφία των Αμερικανών δημοσιογράφων που καλύπτουν το σκάνδαλο, ο Ροντ Μπλαγκόγεβιτς θα πρέπει ή να ζει στον δικό του κόσμο ή να είναι παντελώς ηλίθιος. Ή και τα δύο. Ομως, όπως αποδεικνύεται, ο 52χρονος κυβερνήτης με το χαρακτηριστικό κούρεμα δεν αποτελεί τίποτε περισσότερο από ένα τυπικό παράδειγμα των διεφθαρμένων πολιτικών που κυριαρχούν στην πολιτική σκηνή του Ιλινόι.

«Κάθομαι σε χρυσωρυχείο»
Μία ημέρα μετά τις εκλογές της 4ης Νοεμβρίου, που ανέδειξαν νικητή τον γερουσιαστή του Ιλινόι Μπαράκ Ομπάμα, ο κ. Μπλαγκόγεβιτς κατεγράφη να δηλώνει σε τηλεφωνική συνομιλία με συνεργάτη του: «Κάθομαι πάνω σε χρυσωρυχείο. Και δεν πρόκειται να χάσω την ευκαιρία». Ο λόγος για την έδρα του Μπαράκ Ομπάμα στη Γερουσία, η οποία χήρευε μετά την εκλογή του στην προεδρία.
Ο κυβερνήτης κατηγορείται σήμερα (μεταξύ άλλων) ότι «έβγαλε στο σφυρί» την έδρα επιχειρώντας να τη διαθέσει σε όποιον του έδινε τα περισσότερα χρήματα. Ακόμη και για τους πιο κυνικούς κατοίκους του Ιλινόι, η πράξη του κ. Μπλαγκόγεβιτς ξεπερνάει κάθε όριο.

Ηταν υπό παρακολούθηση
Η καταγραφή της τηλεφωνικής του συνομιλίας, ωστόσο, δεν ήταν τυχαία. Από τον περασμένο Οκτώβριο, ο κυβερνήτης βρισκόταν υπό παρακολούθηση από τον γενικό εισαγγελέα Πάτρικ Φιτζέραλντ, τον άνθρωπο που οδήγησε σε καταδίκη τον Σκούτερ Λίμπι, πρώην προσωπάρχη του Αμερικανού αντιπροέδρου Ντικ Τσένι, για την εμπλοκή του στην αποκάλυψη του ονόματος της πράκτορος της CIA Bάλερι Πλέιμ.
Ο 52χρονος, γιος ενός εργάτη σερβικής καταγωγής, εξελέγη κυβερνήτης το 2002, με σύνθημα την πάταξη της διαφθοράς. Παντρεμένος με την κόρη ενός δημοτικού συμβούλου του Σικάγου με μεγάλη επιρροή, ο πολλά υποσχόμενος Μπλαγκόγεβιτς γρήγορα αποδείχθηκε ακόμη ένας βαθιά διεφθαρμένος πολιτικός, που θύμιζε περισσότερο τους «κακούς» του Χόλιγουντ παρά κυβερνήτη μεσοδυτικής πολιτείας», όπως σχολιάζει χαρακτηριστικά το περιοδικό ΤΙΜΕ.

Και άλλα αδικήματα
Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του κατηγορήθηκε για δωροδοκία και εκβιασμούς, επιχειρώντας να εκβιάσει ακόμη και τον όμιλο που εκδίδει την εφημερίδα Chicago Tribune, ζητώντας την απομάκρυνση αρθρογράφων που έγραφαν εναντίον του με αντάλλαγμα φορολογικές απαλλαγές ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων. Σύμφωνα με άλλες κατηγορίες, ο Μπλαγκόγεβιτς απείλησε να δεσμεύσει ακόμη και τη χρηματοδότηση νοσοκομείου Παίδων του Σικάγου αν ο πρόεδρός του δεν συνέβαλλε με το ποσό των 50.000 δολαρίων στη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας. Ο λάτρης του Ελβις Πρίσλεϊ, με τα ακριβά κοστούμια, βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη και κινδυνεύει να βρεθεί σύντομα στη φυλακή.

infognomonpolitics

Posted in Αταξινόμητα | Leave a Comment »