Citypress-gr®

Επικοινωνήστε μαζί μας : email: citypress.gr@gmail.com

Archive for 28 Δεκεμβρίου 2008

>Εκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας ΟΗΕ

Posted by defactogr στο 28 Δεκεμβρίου, 2008

>

Κυριακή, 28.12.08

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησε την Κυριακή τον άμεσο τερματισμό της βίας στη Γάζα μετά από μία ημέρα ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών ως αντίποινα για τις επιθέσεις με όλμους και ρουκέτες από ένοπλους παλαιστίνιους κατά του Ισραήλ.

«Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για την κλιμάκωση της βίας στη Γάζα και έκαναν έκκληση για τον άμεσο τερματισμό της», αναφέρει ανακοίνωση που διάβασε στους δημοσιογράφους ο κροάτης πρεσβευτής Νέβεν Γιούριτσα, προεδρεύων του Συμβουλίου.

«Τα μέλη καλούν τις εμπλεκόμενες πλευρές να σταματήσουν άμεσα όλες τις στρατιωτικές δραστηριότητες», αναφέρει η ανακοίνωση.

Διπλωμάτες δήλωσαν ότι το ΣΑ των Ηνωμένων Εθνών συγκλήθηκε μετά από αίτημα της Λιβύης, της μοναδικής αραβικής χώρας που συμμετέχει σε αυτό.

Στην ανακοίνωση, στην οποία κατέληξαν τα μέλη μετά από συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών, η οποία διήρκεσε τέσσερις ώρες, καλούνται τα εμπλεκόμενα μέλη «να αναλογιστούν τις σοβαρές ανθρωπιστικές και οικονομικές ανάγκες στη Γάζα».

Επίσης το ΣΑ καλεί και τις δύο πλευρές να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, συμπεριλαμβανομένου και του ανοίγματος των συνοριακών περασμάτων, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι κάτοικοι της Γάζας προμηθεύονται τρόφιμα, καύσιμα και φάρμακα.

Τα μέλη του ΣΑ «υπογράμμισαν την ανάγκη για την πλήρη αποκατάσταση της τάξης» ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την εξεύρεση πολιτικής λύσης μεταξύ Ισραηλινών-Παλαιστινίων.


ΑΠΕ – ΜΠΕ

Posted in Αταξινόμητα | Leave a Comment »

>Ανακοίνωση της Πρεσβείας του Ισραήλ στην Αθήνα

Posted by defactogr στο 28 Δεκεμβρίου, 2008

>

Κυριακή, 28.12.08

«Το Ισραήλ αποχώρησε από την Λωρίδα της Γάζας το 2005 προκειμένου να ανοίξει μία νέα προοπτική ειρήνης στην περιοχή. Όμως από τότε οι πολίτες του δέχονται καθημερινά επιθέσεις με ρουκέτες της Χαμάς.

Μόνο αυτή την εβδομάδα εκτοξεύθηκαν από την Γάζα εκατοντάδες ρουκέτες εναντίον Ισραηλινών πόλεων, 80 εκ των οποίων σε μία μόνο ημέρα. Καμία χώρα στον κόσμο δεν μπορεί να αποδεχτεί μία τέτοια κατάσταση.

Μέχρι τώρα το Ισραήλ είχε επιδείξει αυτοσυγκράτηση όμως δεν είχε άλλη επιλογή από να αντιδράσει με στρατιωτικές επιχειρήσεις για να προστατέψει τους πολίτες του ενεργώντας με γνώμονα το αυτονόητο δικαίωμα της αυτοάμυνας.

Το Ισραήλ έκανε τα πάντα προκειμένου να υπάρξει ηρεμία χωρίς την χρήση βίας. Συμφώνησε σε μια εκεχειρία με την μεσολάβηση της Αιγύπτου, η οποία παραβιάστηκε από την Χαμάς. Ταυτόχρονα, η οργάνωση συνεχίζει να κρατά ως όμηρο τον νεαρό ισραηλινό δεκανέα Γκιλάντ Σαλίτ, τον οποίο απήγαγε μέσα σε ισραηλινό έδαφος.

Η Χαμάς είναι μία τρομοκρατική οργάνωση, και αναγνωρίζεται ως τέτοια από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Υποστηρίζεται από ακραία καθεστώτα όπως το Ιράν και έχει μία ριζοσπαστική ισλαμιστική ατζέντα που στόχο έχει να εμποδίσει την ειρήνη μεταξύ των λαών της περιοχής. Η Χαμάς απορρίπτει το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ και δεν διστάζει να χρησιμοποιεί κυνικά ακόμα και τον δικό της άμαχο πληθυσμό για τους σκοπούς της προπαγάνδας της.

Το Ισραήλ συνεχίζει να πιστεύει σε μία λύση δύο κρατών και παραμένει προσηλωμένο στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την νόμιμη Παλαιστινιακή Αρχή που ξεκίνησαν στην Αννάπολη των ΗΠΑ.

Στις επιχειρήσεις του το Ισραήλ θα συνεχίσει να παίρνει μέτρα για να αποτραπεί μία ανθρωπιστική κρίση και να αποφύγει απώλειες μεταξύ των αμάχων.

Το Ισραήλ αναμένει την κατανόηση της διεθνούς κοινότητας καθώς αντιμετωπίζει την τρομοκρατία εναντίον των πολιτών του.»


ΑΠΕ – ΜΠΕ

Posted in Αταξινόμητα | Leave a Comment »

>Υπάρχει ριπή ;

Posted by defactogr στο 28 Δεκεμβρίου, 2008

>Η είδηση 26/12/08.

Άγνωστος (οι) πυροβόλησε στις 23:40, χθες, συρμό του προαστιακού μεταξύ Ρέντη και Ταύρου. Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία δύο σφαίρες τρύπησαν τα τζάμια σε ένα βαγόνι χωρίς να τραυματιστεί κάποιος από τους επιβαίνοντες. Μετά το συμβάν ακινητοποιήθηκε το τρένο, ενώ στην περιοχή γίνονται έρευνες από την Ασφάλεια.

Αργότερα ανακοινώθηκε οτι οι σφαίρες προέρχονται από πιστόλι των 9 χιλιοστών.

Καί έμεις ρωτάμε.

1. Γιάτι υποβαθμίζετε τό θέμα;

2. Ποιοί έχουν δώσει εντολή νά κλειδωθούν τά βαγόνια στο μηχανοστάσιο και νά μήν πλησιάσει κανείς ;

3.Καί τό βασικό είναι άληθεια ότι το » κτυπημένο » βαγόνι έχει ριπή κάτω χαμηλά ; Αύτο είναι το σοβαρό της υπόθεσης.

Ας απαντήσει κάποιος. Υπάρχει ριπή ; Αν ναί αλλάζει το πράγμα.


Posted in Αταξινόμητα | Leave a Comment »

>Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας – Καταδικάζει ο πολιτικός κόσμος

Posted by defactogr στο 28 Δεκεμβρίου, 2008

>

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για το μεγαλύτερο λουτρό αίματος από τον αραβοισραηλινό «Πόλεμο των 6 Ημερών» (1967) οργανώνονται παντού στον κόσμο. Στην Ελλάδα, συγκέντρωση διαμαρτυρίας έχει προγραμματιστεί από το ΠΑΜΕ τη Δευτέρα στις 6 το απόγευμα έξω από την ισραηλινή πρεσβεία της Αθήνας. Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας καλεί και ο ΣΥΡΙΖΑ από κοινού με την Παλαιστινιακή Παροικία Ελλάδας.

Υπουργός Εξωτερικών

«Εκφράζουμε τη βαθύτατη ανησυχία μας και καταδικάζουμε την ακραία κλιμάκωση της βίας στη Γάζα που στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες αμάχους Παλαιστινίους. Οι ρουκέτες της Χαμάς που πυροδότησαν έναν νέο κύκλο βίας και η δυσανάλογη απάντηση του Ισραήλ με αεροπορικές επιδρομές και βομβαρδισμούς, σκοτώνουν και τραυματίζουν ανθρώπους αλλά και την ελπίδα και την προοπτική ειρήνευσης αυτής της τραγικής περιοχής του κόσμου. Βάζουν σε άμεσο κίνδυνο την ούτως ή άλλως εξαιρετικά εύθραυστη περιφερειακή ασφάλεια», δήλωσε η ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη την Κυριακή (28/12).

Η κ. Μπακογιάννη σημείωσε την ανάγκη για ανάληψη πρωτοβουλίας εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας και την ανάγκη για ταχύτατη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πληγέντες. Δήλωσε ακόμη ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να παράσχει βοήθεια μόλις αυτό καταστεί εφικτό.

Τα ελληνικά κόμματα για τη σφαγή

Άμεση κατάπαυση του πυρός ζήτησε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου. «Καταδικάζουμε με τον πιο απερίφραστο τρόπο κάθε πράξη βίας (…) Οι πράξεις αυτές, όπως και οι πολεμικές επιχειρήσεις, τροφοδοτούν έναν φαύλο κύκλο τυφλής βίας και αίματος στην Μέση Ανατολή και εξανεμίζουν και τις ελάχιστες ελπίδες για εξεύρεση ειρηνικής και βιώσιμης λύσης στην βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και με στόχο την ειρηνική συνύπαρξη δύο κρατών» αναφέρεται στην ανακοίνωση, στην οποία ζητείται η άρση του αποκλεισμού της Γάζας ώστε να μπορεί να περάσει ανθρωπιστική βοήθεια στον πληθυσμό.

ΚΚΕ

«Οι βομβαρδισμοί που εξαπέλυσαν κατά δημοσίων κτιρίων στη Γάζα οδήγησαν σε μια νέα μαζική σφαγή. Η επίθεση παραβιάζει και ακυρώνει την εκεχειρία που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση του Ισραήλ με τη Χαμάς. Σημαίνει κλιμάκωση της Ισραηλινής επιθετικότητας (…) Ο ελληνικός λαός πρέπει να απαιτήσει από την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα να πάρουν ξεκάθαρη θέση υπέρ του δίκαιου αγώνα των Παλαιστινίων και κατά της ισραηλινής κατοχής. Να καταδικάσουν τη νέα επίθεση, καθώς και τον απάνθρωπο αποκλεισμό που έχει επιβάλει το Ισραήλ στους Παλαιστινίους» σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ

«Τις μαζικές δολοφονίες Παλαιστινίων από την κυβέρνηση του Ισραήλ» καταγγέλλει το ΠΑΜΕ το οποίο καλεί την εργατική τάξη να λάβει μέρος στην παράσταση διαμαρτυρίας που διοργανώνει την Δευτέρα 29 Δεκέμβρη 2008 στις 6μμ έξω από την ισραηλινή πρεσβεία.

«Και σ’ αυτό το καινούργιο έγκλημα το Ισραήλ έχει την στήριξη των Αμερικάνων ιμπεριαλιστών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Καλούμε την εργατική τάξη να καταδικάσει την κυβέρνηση του Ισραήλ, και τους συμμάχους της, ΗΠΑ και ΕΕ και να εκφράσει την αλληλεγγύη της στον λαό της Παλαιστίνης», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

ΣΥΡΙΖΑ

«Το διαρκές έγκλημα εναντίον του παλαιστινιακού λαού, στο οποίο συμπράττουν οι ΗΠΑ, αλλά και κυρίαρχοι κύκλοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κορυφώθηκε με μια βάρβαρη πολεμική, αεροπορική επιχείρηση με θύματα εκατοντάδες άμαχους, νεκρούς και τραυματίες. (…) Καλούμε την Ελληνική Κυβέρνηση να αντιδράσει με όσα μέσα διαθέτει με στόχο να σταματήσει η νέα αιματοχυσία. Ο ελληνικός λαός και η νεολαία καλούνται να επιβεβαιώσουν έμπρακτα, για άλλη μια φορά, την αγωνιστική αλληλεγγύη τους στον μαχόμενο παλαιστινιακό λαό» αναφέρεται στην ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

ΛΑΟΣ

«Κάποιος επιτέλους ας τραβήξει το αυτί του πολυχαϊδεμένου παιδιού της Δύσης, του Ισραήλ. Η επιθετικότητα και η μοχθηρότητα εναντίον των αμάχων, που προηγούμενο έχει μόνο στην εποχή του Χίτλερ, δεν μπορούν να αφήνουν αδιάφορη την παγκόσμια κοινότητα» δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης.

cosmo.gr

Posted in Αταξινόμητα | Leave a Comment »

>ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ…

Posted by defactogr στο 28 Δεκεμβρίου, 2008

>

Posted in Αταξινόμητα | Leave a Comment »

>ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΤΩΡΑ…

Posted by defactogr στο 28 Δεκεμβρίου, 2008

>

ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΤΩΡΑ.

Posted in Αταξινόμητα | Leave a Comment »

>Κρύβει το Σχέδιο Hamelin το τρίτο παγκόσμιο πόλεμο και τα στρατιωτικά πλάνα της Δύσης εναντίον του Ισλάμ;

Posted by defactogr στο 28 Δεκεμβρίου, 2008

>

.fullpost{display:none;} #header-wrapper, #header, .header, #sidebar-wrapper, .sidebar, #footer-wrapper, #footer, .date-header, .post-meta-data, .comment-link, .comment-footer, #blog-pager, #backlinks-container, #navbar-section, .subscribe_notice, .noprint {display: none;} #main-wrapper {width: 95%} «Στρατιωτική» αποκρυπτογράφηση του μυστηριώδους Σχεδίου

Εδώ και κάποιο διάστημα απασχολεί το παγκόσμιο τύπο μια είδηση ή μάλλον μια φήμη για ένα ανεξήγητο ακόμα σχέδιο που άλλοι λένε ότι περιγράφει τα στρατιωτικά πλάνα της επερχόμενης σύγκρουσης πολιτισμών (βλέπετε Ισλαμο-Δυτική), άλλοι το σχέδιο έλεγχου πολιτικών κρίσεων από μυστικές στρατιωτικές δυνάμεις (βλέπετε μυστικός στρατός του ΝΑΤΟ), ενώ άλλοι ισχυρίζονται ότι περιγράφει τα σχέδια προκλήσεως ασύμμετρης απειλής εναντίον ανυπάκουων στη παγκοσμιοποίηση λαών (βλέπετε Βαλκάνια).

Πολλές ερμηνείες δόθηκαν από τότε που πρωτοακούστηκε με όλες τους να επιχειρούν να ερμηνεύσουν απελπισμένα το μύθο του Hamelin με το μαγικό αυλό, όπως τον παρουσιάσαμε πριν λίγο καιρό. Όλες δε οι ερμηνείες αυτές προσπαθούν να προσαρμόσουν το μύθο στη σημερινή διεθνή πραγματικότητα.

Μια όμως από αυτές προχώρησε σε μια «επαναστατική» αποκρυπτογράφηση και ανέλυσε το σχέδιο Hamelin στη βάση μιας άγνωστης στο πολύ κόσμο σταυροφορίας, του ίδιου αιώνα με αυτόν που πιστεύεται γράφηκε ο μαγικός αυλός η οποία πιστεύω ότι θα συζητηθεί πολύ!

Το 13ο αιώνα, μια εποχή κατά την οποία η Ευρώπη συνταραζόταν από συχνές εσωτερικές κρίσεις με τις μεγάλες δυνάμεις (Γαλλία, Αγγλία, Γερμανία) στο επίκεντρο τους, έχουμε να κάνουμε με μια εκκλησία με αποφασιστική επιρροή στα πολιτικά και στρατιωτικά πράγματα της εποχής. Η εκκλησία με σπουδαιότερη μορφή της το Παπα Ιννοκέντιο το Τρίτο, ο χαρακτηριζόμενος από τους ιστορικούς ως ο «μέγας μηχανορράφος»-είναι αυτός που προκήρυξε τη 4η και τη 5η σταυροφορία- παρά τις αποτυχίες των προηγούμενων σταυροφοριών στους Άγιους το Τόπους δεν εγκατέλειψε ποτέ την ιδέα να εκτείνει την ηγεμονία της εκκλησίας στην «Ιερά Γη» τη Ιερουσαλήμ και να διώξει από κει τους μουσουλμάνους.

Δημιούργησε έτσι ανάμεσα στο λαό την πίστη για την ανάγκη μιας νέας σταυροφορίας, της πέμπτης κατά σειρά, στέλλοντας επίσκοπους σε όλη την επικράτεια με σκοπό να ευαισθητοποιήσουν το λαό και να προετοιμάσουν κατάλληλα το έδαφος για την σταυροφορία.

Με αυτό το τρόπο δημιουργήθηκε το κατάλληλο κλίμα αποδοχής της ιδέας μιας σταυροφορίας και της δημιουργίας ενός «νέου» χριστιανικού αέρα. Επηρεασμένοι λοιπόν οι απλοί πιστοί από την επισκοπική αυτή εκστρατεία άρχισαν να ενθουσιάζονται με την ιδέα μιας σταυροφορίας. Έτσι μέσα σε ένα ανανεωμένο και θερμό χριστιανικό κλίμα οι ιστορικοί της εποχής περιγράφουν με λεπτομέρεια αυτά που συνέβαιναν. Ανάμεσα στα πολλά που γινόντουσαν εκείνες τις μέρες ξεχώριζε η εμφάνιση ενός μικρού βοσκού από το χωριό Κλουα κοντά στο πύργο του Βαντόμ ονόματι Στέφανος. Το παιδί αυτό εμφανίστηκε μια μέρα στη πόλη λέγοντας ότι ο Κύριος ντυμένος σαν προσκυνητής είχε παρουσιαστεί σε εκείνον και του έδωσε ψωμί μαζί με κάποιες επιστολές, μυστηριώδους περιεχόμενου, με εντολή από τα Κύριο να τις παραδώσει στο Βασιλιά της Γαλλίας.

Δεν άργησε πολύ να τον πιστέψουν όσοι τον άκουγαν και να ασπασθούν τα λεγόμενα του. Άρχισαν τότε πολλά παιδιά, χιλιάδες έλεγαν, να έρχονται από διάφορες περιοχές της χώρας να ενώνονται με το Στέφανο στο «Άγιο» έργο του. Επρόκειτο για παιδιά κυρίως βοσκών, χωρικών και γενικά φτωχών και απελπισμένων οικογενειών. Επίσης άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ενώθηκαν με την ομάδα αυτή των παιδιών.

Ο Στέφανος και η παρέα του αφού συγκεντρώθηκαν και προσευχήθηκαν κάπου στο Σεν Ντενιζ ξεκίνησαν μετά κάποια στιγμή για να απελευθερώσουν, όπως πίστευαν ότι διέταζε η Θεϊκή εντολή, την Ιερουσαλήμ από τους μουσουλμάνους. Επειδή η συνέχεια δεν μας ενδιαφέρει αλλά προκειμένου να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα των γεγονότων αναφέρουμε ότι μετά από πολλές ταλαιπωρίες, όχι μόνο δεν κατάφεραν να φτάσουν στην Ιερουσαλήμ, αλλά οι περισσότεροι στο τέλος κατέληξαν σκλάβοι των Σαρακηνών.

Στο σημείο αυτό συνδεόμαστε με το αρχικό ερώτημα, του μυστήριου δηλαδή που συνοδεύει το Σχέδιο Hamelin. Το μυστικό λοιπόν σχέδιο αυτό, εάν δεχτούμε ότι ο μύθος του Μαγικού Αυλού ο οποίος υπάρχει σαν εισαγωγή του Σχεδίου, δεν κάνει τίποτα άλλο παρά καλύπτει τις πραγματικές προθέσεις των σχεδιαστών του, την νέα σταυροφορία δηλαδή προς κατάκτηση όχι μόνο της Ιερουσαλήμ αλλά ολόκληρης της Μέσης Ανατολής.

Δεν αποκλείεται ο μαγικός αυλός, όπως έχει φτάσει σε μας, να γράφηκε με σκοπό, μέσω της διάδοσης του, να αποθαρρυνθούν τα παιδιά να παρασυρθούν από «θρησκευτικούς ρήτορες» που ήθελε εμφανιστούν και επαναληφθεί δυστυχώς μια παρόμοια καταστροφική «σταυροφορία» μετά παρόμοιο επίσης κάλεσμα

Press to Continue…….

Posted in Αταξινόμητα | Leave a Comment »

>207 ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ 24 ΩΡΕΣ. ΓΙΑΤΙ;

Posted by defactogr στο 28 Δεκεμβρίου, 2008

>

Posted in Αταξινόμητα | Leave a Comment »

>Τι συνέβη σήμερα στην Απογευματινή?

Posted by defactogr στο 28 Δεκεμβρίου, 2008

>

.fullpost{display:inline;}



Σε όλες τις σημερινές εφημερίδες της Απογευματινής στις σελίδες 15,16 έχει σκιστεί ένα κομμάτι όπως φαίνεται στις φωτογραφίες. Περιμένουμε την Απογευματινή να μας απαντήσει τι ακριβώς έγραφε εκείνο το σημείο το οποίο σκίστηκε…

Posted in Αταξινόμητα | Leave a Comment »

>Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πρεσβεία του Ισραήλ ΔΕΥΤΕΡΑ 29 – 12 – 2008, ώρα 15.00

Posted by defactogr στο 28 Δεκεμβρίου, 2008

>

ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΕ ! Δεν υπάρχει χρόνος !
Έκκληση για να τερματιστεί η ΣΦΑΓΗ και η πολιορκία στη Γάζα


Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πρεσβεία του Ισραήλ
ΔΕΥΤΕΡΑ 29 – 12 – 2008, ώρα 15.00΄
(κόμβος Λεωφ. Κηφισίας και Κατεχάκη)


ΖΩΗ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΔΑ ΣΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΥΣ
· ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ ΤΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ
· ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΟΠΑΛΑΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΦΙΛΙΑΣ

Posted in Αταξινόμητα | Leave a Comment »

>e – επιλογές

Posted by defactogr στο 28 Δεκεμβρίου, 2008

>1. ΘΑΡΘΕΙ ΚΑΙΡΟΣ

2. ΓΑΖΑ

3. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΑΝΔΡΕΙΚΕΛΑ

4. ΕΥΛΟΓΙΑ Η ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΓΙΑΤΟ ΠΑΣΟΚ

5. ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΕ

6. ΑΜΑΧΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ…

7. Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΚΑΙ Η ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΟΥΒΕΛΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ…

8. Ο»ΑΛΕΞΗΣ» ΚΑΙ Η ΓΑΖΑ …

9. ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΥΛΗΔΕΣ…

10. ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΥΡΙΑΝΗ…

Posted in Αταξινόμητα | Leave a Comment »

>Το σύστημα εξουσίας δεν ζητά συγγνώμη

Posted by defactogr στο 28 Δεκεμβρίου, 2008

>





Η αναζωπύρωση του αρμενικού ζητήματος στην Τουρκία προκαλεί αναστάτωση στο επίπεδο των κομμάτων και του πολιτικοστρατιωτικού κατεστημένου, καθώς πολλοί συνδέουν το ζήτημα αυτό με τα πρώτα μέτρα που θα λάβει ο νέος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα. Το κείμενο το οποίο έδωσαν στη δημοσιότητα μερικές εκατοντάδες Τούρκοι διανοούμενοι και συγγραφείς, με το οποίο ζητούν συγγνώμη από τους «αδελφούς Αρμένιους» για τη «μεγάλη καταστροφή» την οποία υπέστησαν τον καιρό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ξύπνησε τα ανακλαστικά του τουρκικού κατεστημένου,…

…προκαλώντας μερικές ενδιαφέρουσες διαφοροποιήσεις ακόμη και στην κορυφή της τουρκικής ηγεσίας…

Έτσι, ενώ ο πρωθυπουργός Ερντογάν και ο υπουργός Εξωτερικών Μπαμπατζάν χαρακτήρισαν την πρωτοβουλία άχρηστη ή και επιβλαβή για τη διαδικασία διαπραγμάτευσης που υπάρχει με την Αρμενία, ο Τούρκος πρόεδρος Γκιούλ θεώρησε το ζήτημα ως απόδειξη ότι στην Τουρκία υπάρχει ελεύθερη δημοκρατική συζήτηση (!) και έτσι μπορούν ακαδημαϊκοί και άλλοι κύκλοι να συζητούν ελεύθερα το αρμενικό ζήτημα.

Στο ζήτημα έσπευσαν να παρέμβουν και οι Τούρκοι στρατηγοί επισημαίνοντας ότι η πρωτοβουλία αυτή των διανοουμένων – το κείμενο των οποίων βρίσκεται ήδη στο διαδίκτυο και συγκεντρώνει χιλιάδες υπογραφές Τούρκων – δεν είναι σωστή και θα έχει βλαβερές συνέπειες…

Στο κείμενο, βέβαια, δεν υπάρχει η επίμαχη λέξη «γενοκτονία», χρησιμοποιείται ο όρος «μεγάλη καταστροφή», αλλά είναι σαφές ότι και αυτή ακόμη η συγγνώμη δεν είναι εύκολα αποδεκτή από το τουρκικό κατεστημένο, με το οποίο συμπλέει το τελευταίο διάστημα, ολοένα και περισσότερο, ο πρωθυπουργός Ερντογάν.

Όσο για την αντιπολίτευση, δηλαδή το Ρεπουμπλικανικό και Λαϊκό Κόμμα, που ήταν κάποτε η ελπίδα των Τούρκων για εκδημοκρατισμό και εκσυγχρονισμό, αυτό έχει γίνει «βασιλικότερο του βασιλέως» και με στελέχη του απάντησε στο κείμενο των διανοουμένων λέγοντας ότι η Τουρκία δεν διέπραξε κανένα αδίκημα για να ζητά συγγνώμη και εκείνοι που πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη είναι οι Αρμένιοι!..

Ο φόβος του Μπάιντεν

Πέρα όμως από τις εσωτερικές παρενέργειες από το κείμενο των διανοουμένων, η προσοχή της τουρκικής κυβέρνησης στρέφεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς ο Ομπάμα είχε υποσχεθεί ως γερουσιαστής ότι θα αναγνωρίσει την αρμενική γενοκτονία. Επιπλέον ο εκλεγμένος αντιπρόεδρος Τζόζεφ Μπάιντεν είχε υποστηρίξει το σχέδιο για την αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας στην αμερικανική γερουσία.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση Ερντογάν προσπαθεί το τελευταίο διάστημα να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Αρμενία, όχι μόνο για να επιβεβαιώσει τις ηγεμονικές φιλοδοξίες της στην ευρύτερη περιφέρεια, αλλά και για να αποτρέψει ενδεχόμενη κρίση με τις ΗΠΑ για το ζήτημα της γενοκτονίας των Αρμενίων.

Η πρόσφατη επίσκεψη στο Ερεβάν του Τούρκου προέδρου θεωρήθηκε σημαντικό βήμα για την αποκατάσταση των σχέσεων Τουρκίας και Αρμενίας. Το ζήτημα όμως είναι ότι από την πλευρά της Αρμενίας δεν υπήρξε καμιά μετακίνηση από τις θέσεις που υποστηρίζει ώς τώρα, δηλαδή να αποκατασταθούν οι σχέσεις χωρίς εκ των προτέρων όρους.

Η πλευρά που φαίνεται να έχει απαλύνει τη στάση της είναι η τουρκική και αυτό φάνηκε από τη δημιουργία κοινής ιστορικής επιτροπής που θα εξετάσει το ζήτημα της γενοκτονίας. Η Άγκυρα, που ήθελε να υπάρχουν απλώς δύο αντιπροσωπείες, τουρκική και αρμενική, δέχθηκε τελικά την αρμενική πρόταση να διευρυνθεί το πλαίσιο αυτής της επιτροπής.

Ιστορική ευκαιρία

Με βάση τις συνθήκες που επικρατούν στην ευρύτερη περιοχή, η Τουρκία είναι εκείνη η οποία επιδιώκει περισσότερο την εξομάλυνση των σχέσεων με την Αρμενία, γιατί η αρμενική κυβέρνηση βλέπει ότι όσο προσεγγίζει η πιθανότητα διπλωματικής λύσης ανάμεσα στις δύο χώρες τόσο περισσότερο αυξάνεται η πίεση της αρμενικής διασποράς ώστε η κυβέρνηση του Ερεβάν να φανεί πιο σκληρή…

Είναι σαφές ότι οι Αρμένιοι της διασποράς βλέπουν την εκλογή του Ομπάμα ως ιστορική ευκαιρία για την αναγνώριση της γενοκτονίας από τις ΗΠΑ, συνεπώς δεν θα ήθελαν να θυσιάσουν μια τέτοια επιτυχία, με αντάλλαγμα την απλή βελτίωση των οικονομικών σχέσεων με την Τουρκία.

Από την άλλη πλευρά, πολλοί Αμερικανοί δεν θεωρούν ότι, έτσι όπως έχουν τα πράγματα στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, ο ρόλος της Τουρκίας είναι υπερβολικά σημαντικός από στρατηγική άποψη. Αμφιβάλλουν δηλαδή αν η Τουρκία θα θελήσει να κλείσει, για παράδειγμα, τη βάση του Ιντσιρλίκ αν αναγνωριστεί η γενοκτονία.

Με αυτά τα δεδομένα, οι επόμενοι λίγοι μήνες θα είναι καθοριστικοί όχι μόνο για τις τουρκο-αρμενικές σχέσεις, αλλά και για τις σχέσεις της Άγκυρας με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Τουρκία βρίσκεται μπροστά σε μια ανυπέρβλητη δυσκολία να αποδεχθεί την ιστορική αλήθεια. Η ομολογία του υπουργού Άμυνας Βετσντί Γκιονούλ στις Βρυξέλλες, τον Νοέμβριο, ήταν αποκαλυπτική: με απλά λόγια είπε ότι, αν δεν είχαν διώξει τους Αρμένιους και τους Έλληνες, δεν θα μπορούσαν να οικοδομήσουν το τουρκικό κράτος!

Σίγουρα έως τις 24 Απριλίου, ημέρα που τιμάται η αρμενική γενοκτονία, η Άγκυρα θα έχει στραμμένη την προσοχή της με μεγάλη αγωνία προς την Ουάσιγκτον…

Ποντίκι

Posted in Αταξινόμητα | Leave a Comment »

>Το αμήχανο ΠαΣοΚ και ο φόβος της καμένης γης

Posted by defactogr στο 28 Δεκεμβρίου, 2008

>
Η ΑΡΧΗ του νέου έτους βρίσκει το ΠαΣοΚ σε μια θέση που ελάχιστοι θα φαντάζονταν στα μέσα του 2008. Το δημοσκοπικό προβάδισμα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναντι της ΝΔ και η βελτίωση του ηγετικού προφίλ του κ. Γ. Παπανδρέου μπορεί να είναι απόρροια μιας σειράς από παραμέτρους οι οποίες δεν εκπορεύονται στο σύνολό τους από πρωτοβουλίες του ΠαΣοΚ, όμως διαμορφώνουν ένα νέο πολιτικό περιβάλλον. Μπροστά σε αυτό, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε κάποιες περιπτώσεις τοποθετείται με αισθητή αμηχανία απέναντι στα γεγονότα, σε βαθμό που να τίθεται εν αμφιβόλω το κατά πόσον το ΠαΣοΚ είναι έτοιμο, διατεθειμένο ή πρόθυμο να αναλάβει σε αυτήν την περίοδο τη διακυβέρνηση της χώρας, αν και εφόσον κάτι τέτοιο προέκυπτε από τις κάλπες.

Σε μια αποστροφή του λόγου του την προηγούμενη Κυριακή, ο κ. Παπανδρέου απέδωσε από το βήμα της Βουλής μιαν αντίληψη που κυριαρχεί αυτήν την περίοδο στη Χαριλάου Τρικούπη. « Εχουμε κάθε λόγο να μη θέλουμε να παραλάβουμε μια Ελλάδα που βουλιάζει » είπε, θέλοντας να επισημάνει τις ευθύνες της κυβέρνησης για τα όσα έχει ή δεν έχει κάνει σε πολλούς τομείς. Ο κ. Παπανδρέου έδωσε έμφαση στο «βουλιάζει» και όχι στο «να μη θέλουμε να παραλάβουμε», όμως ακόμη και στο στενό περιβάλλον του τονίζεται ότι αν το ΠαΣοΚ κέρδιζε αύριο τις εκλογές, θα είχε στα χέρια του μια βόμβα της οποίας το φιτίλι έχει ήδη αρχίσει να καίει. Η βόμβα αυτή είναι η οικονομία της χώρας και ειδικότερα η ανεξέλεγκτη πορεία του χρέους, σε συνδυασμό με τη διαφαινόμενη αδυναμία δανεισμού από τις αρχές του έτους, το εξαιρετικά υψηλό κόστος του δανεισμού, την ανεργία και τον φόβο των κοινωνικών αντιδράσεων.

Πέραν όλων των άλλων, η οικονομική αυτή κατάσταση δείχνει σύμφωνα και με στελέχη του ΠαΣοΚ να ακυρώνει κάθε δυνατότητα πραγματοποίησης ακόμη και των βασικών δεσμεύσεων του κ. Παπανδρέου. Για παράδειγμα, το 7% του ΑΕΠ για την Παιδεία και την έρευνα θα πρέπει να τεθεί σε πολύ διαφορετική βάση από εκείνη που είχε στο μυαλό του ο κ. Παπανδρέου στις αρχές του φθινοπώρου, όταν έκανε τις σχετικές εξαγγελίες.

Η ισορροπία που η Χαριλάου Τρικούπη είχε θεωρήσει πως πέτυχε, διαταράχθηκε τις προηγούμενες ημέρες από αλλεπάλληλες παρεμβάσεις στελεχών του ΠαΣοΚ. Επειτα από πολλούς μήνες, για παράδειγμα, μίλησε στη Βουλή ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κ.Σημίτης ο οποίος επεσήμανε τον κίνδυνο ενδεχόμενης προσφυγής στο ΔΝΤ.

Ακολούθησαν οι παρεμβάσεις των κκ. Χρ. Βερελή και Θ.Πάγκαλου, οι οποίοι πρότειναν τον σχηματισμό μιας άτυπης υπηρεσιακής κυβέρνησης υπό τον κ. Καραμανλή και με πρόσωπα κοινής αποδοχής στα υπουργεία Οικονομίας, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης. Ο κ. Αλ.Παπαδόπουλος από την άλλη πλευρά, μίλησε κατ΄ ουσίαν για προσφυγή της χώρας σε κάποιον διεθνή οργανισμό. Οι παραπάνω παρεμβάσεις προκάλεσαν έντονο εκνευρισμό στη Χαριλάου Τρικούπη, ακόμη και τηλεφωνικές επικοινωνίες του κ. Ν.Αθανασάκη με κάποια από τα στελέχη, προκειμένου να δοθούν εξηγήσεις. Από τις αντιδράσεις όμως, έστω και παρασκηνιακές, έγινε σαφές ότι όσο και αν οι πληγές της εσωκομματικής σύγκρουσης έχουν κλείσει, η αγωνία για το αύριο στο ΠαΣοΚ παραμένει.

Η αγωνία αυτή μεταφράζεται και σε έντονη σκέψη εν όψει της διαδικασίας κατάρτισης των ψηφοδελτίων του κόμματος. Πέραν της αποφυγής λαθών που κόστισαν στο ΠαΣοΚ σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, η Χαριλάου Τρικούπη επιθυμεί να αποφύγει κάθε συζήτηση που θα αφορά τη συμμετοχή στα ψηφοδέλτια προσώπων που έμειναν εκτός προηγούμενες φορές, δικαιολογημένα ή μη. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες και με βάση την πάγια τακτική που ακολουθεί ο κ. Παπανδρέου τα τελευταία χρόνια, δεν αναμένεται να βρίσκονται στα ψηφοδέλτια του ΠαΣοΚ οι κκ. Δρυς και Φωτιάδης, λόγω της έστω ονομαστικής και μόνον εμπλοκής τους στο σκάνδαλο του Βατοπαιδίου.

Υπό το πρίσμα των εσωκομματικών ισορροπιών του ΠαΣοΚ, οι παράμετροι που επισημαίνονται από πολλούς ως κρίσιμες για το προσεχές διάστημα είναι δύο: ο κ. Ευ.Βενιζέλος και η στάση που θα τηρήσει και ο κ. Κ. Σημίτης.

Ως προς τον κ. Σημίτη, παρ΄ όλο που αρχίζουν και πάλι να ακούγονται φωνές περί επιστροφής του, κάτι τέτοιο δεν μοιάζει να συμπεριλαμβάνεται στις προθέσεις του κ. Παπανδρέου. Ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή, κατά τη συζήτηση επί του προϋπολογισμού, και στην ομιλία του δεν περιλαμβανόταν ούτε μία φορά η λέξη «ΠαΣοΚ». Δεν πρόκειται για κάτι που εξέπληξε κανέναν, όμως είναι ενδεικτικό της στάσης που πολλοί διαβλέπουν ότι θα τηρήσει στο εξής ο πρώην πρωθυπουργός. Βουλευτές του κόμματος εκτιμούν ότι ο κ. Σημίτης θα επιδιώξει στο εξής να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην εμπέδωση ενός υπερκομματικού προφίλ και αυτό προκαλεί σε πολλούς ερωτήματα για το κατά πόσον θα είναι εκ νέου υποψήφιος στις επόμενες εθνικές εκλογές.

ΤΟ ΒΗΜΑ – ΑΓΓ. ΚΩΒΑΙΟΣ

Posted in Αταξινόμητα | Leave a Comment »

>Κόβει και μοιράζει

Posted by defactogr στο 28 Δεκεμβρίου, 2008

>

Ο ανασχηματισμός τελικά δεν θα περιλαμβάνει δομικές αλλαγές. Ακόμη και η συζήτηση περί δημιουργίας υπουργείου Περιβάλλοντος έχει σταματήσει, αφού κρίνεται ότι ο κρατικός μηχανισμός δεν είναι έτοιμος για να υποδεχθεί μια τέτοια κίνηση. Το «σπάσιμο» του ΥΠΕΧΩΔΕ αφέθηκε για κάποια επόμενη φάση, στην προοπτική συγχώνευσης του Μεταφορών με το Δημοσίων Εργων για τη δημιουργία υπουργείου Υποδομών και την απόσχιση του Περιβάλλοντος για τη δημιουργία χωριστού υπουργείου. Ετσι η πιο σημαντική από τις δομικές αλλαγές που συζητείται είναι αν πρέπει να επανέλθει στην παλιά του μορφή το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, αφού το σημερινό σχήμα δεν έχει αποδώσει. Η σκέψη που επικρατεί πάντως είναι ότι αυτό το «μπρος πίσω» θα λειτουργήσει αρνητικά.


Υπ’ αυτές τις συνθήκες ο Κ. Καραμανλής το σταυρόλεξο που έχει να λύσει είναι αυτό των ονομάτων, που πρέπει να χωρέσουν στο σημερινό σχήμα. Από πρόσωπα με τα οποία συνομίλησε ο πρωθυπουργός το προηγούμενο διάστημα και ακροθιγώς αναφέρθηκαν στο θέμα, προκύπτει το συμπέρασμα ήταν ότι «οι αλλαγές θα είναι μεγάλες, διαφορετικά δεν έχουν νόημα».

Τις τελευταίες μέρες έχει αναπτυχθεί συζήτηση μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών, μήπως με τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί (διεθνής κρίση και ανάγκη να βρίσκεται στο τιμόνι της Οικονομίας κάποιος που γνωρίζει την κατάσταση, σε συνδυασμό με την απροθυμία των υποψηφίων να αναλάβουν τέτοια ευθύνη υπό το βάρος του φόβου «να σκάσει η βόμβα στα χέρια τους») μείνει ο Γ. Αλογοσκούφης στην ίδια θέση. Το σενάριο αυτό προβλέπει επίσης παραμονή της Ντόρας Μπακογιάννη στο υπουργείο Εξωτερικών και του Γ. Σουφλιά στο ΥΠΕΧΩΔΕ και αλλαγές σε όλα τα υπόλοιπα υπουργεία (με εξαίρεση το υπουργείο Μεταφορών, όπου ο Κ. Χατζηδάκης μένει στη θέση του).

Ομως, αν παραμείνει στη θέση του το οικονομικό επιτελείο, οι περισσότεροι στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν ότι η εντύπωση που θα δημιουργηθεί θα είναι ότι «ο ανασχηματισμός δεν είναι ριζικός» κι αυτό πιστεύουν ότι θα καταγραφεί και στις δημοσκοπήσεις. Γι’ αυτό είναι σχεδόν βέβαιη η μετακίνηση του Γ. Αλογοσκούφη, με πιθανότερη αντικαταστάτρια την Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία ναι μεν δηλώνει ότι έχει δουλειά στο υπουργείο Εξωτερικών, όμως θα είναι δύσκολο να πει «όχι» στο κάλεσμα του Κ. Καραμανλή.

*Σε αυτή την περίπτωση το πιθανότερο είναι πως ο Γ. Αλογοσκούφης θα πάει στο Εξωτερικών. Για το Οικονομίας συζητείται επίσης το όνομα του Γ. Σουφλιά (παρότι έχει ζητήσει να μείνει στη θέση του). Μετακίνηση του Γ. Αλογοσκούφη θα σημάνει αλλαγή και στους υφυπουργούς, εκ των οποίων ο Γ. Παπαθανασίου ετοιμάζεται για αναβάθμιση, πιθανόν στο Ανάπτυξης, από το οποίο αποχωρεί ο Χρ. Φώλιας, που μάλλον μετακομίζει στο Μακεδονίας Θράκης, για να διεκδικήσει στη συνεχεια τη δημαρχία Θεσσαλονίκης.

-Για το Επικρατείας στο όνομα του Πρ. Παυλόπουλου έχει προστεθεί μεταξύ των «γαλάζιων» κι αυτό του Αρ. Σπηλιωτόπουλου, αν και κάτι τέτοιο θα φάνταζε «επιστροφή στο παρελθόν». Στη θέση του Πρ. Παυλόπουλου στο Εσωτερικών εξακολουθεί να κουβεντιάζεται το όνομα του Β. Μεϊμαράκη, ο οποίος όμως σε «ανύποπτο χρόνο» έχει δηλώσει ότι θα ‘θελε να επιστρέψει στη Ρηγίλλης.

-Ο Δ. Αβραμόπουλος εγκαταλείπει το Υγείας για το Ανάπτυξης ή το Παιδείας.

-Από τους υπόλοιπους υπουργούς, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα μετακινηθούν όλοι (Ε. Στυλιανίδης, Μ. Λιάπης, Φάνη Πετραλιά, Σ. Χατζηγάκης, Αλ. Κοντός, Α. Παπαληγούρας, Μ. Τζίμας) και κάποιοι θα βρεθούν εκτός κυβέρνησης. Από τους «εκτός» ετοιμάζονται να μπουν ο Α. Σαμαράς (το πιθανότερο στο Αγροτικής Ανάπτυξης), ο Λ. Ζαγορίτης και η Μαριέττα Γιαννάκου. Από τους πρώην ο Π. Παναγιωτόπουλος και ο Β. Πολύδωρας.

-Μεγάλες αλλαγές θα γίνουν και σε επίπεδο υφυπουργών, με ελάχιστους από τους σημερινούς να διασώζονται στις θέσεις τους.

-Νέο πρόσωπο θα τοποθετηθεί στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, με τον Ευ. Αντώναρο να μετακινείται στη θέση του επικεφαλής δημόσιου οργανισμού.

*Ο ανασχηματισμός θα συνδυαστεί με εκτεταμένες αλλαγές στην ηγεσία της πυραμίδας του κρατικού μηχανισμού. Εκτός από τους γενικούς γραμματείς, θα μετακινηθούν πολλοί από τους σημερινούς επικεφαλής δημόσιων οργανισμών, ιδίως εκείνων που ανήκουν στην εποπτεία του υπουργείου Οικονομίας.

*Η ίδια πρόθεση υπάρχει και για το κόμμα, στο οποίο είναι πιθανόν ο νέος γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού να προέρχεται από το χώρο της επικοινωνίας. Το πόστο θεωρείται «λίγο» για τη Μαριέττα Γιαννάκου, το όνομα της οποίας συζητείται μεταξύ των «γαλάζιων» και μάλλον θα τοποθετηθεί σε υπουργική θέση.

Οποιες κι αν είναι οι αλλαγές πάντως, η γκρίνια πρέπει να θεωρείται δεδομένη, αφού κάποιοι έχουν ήδη διαμηνύσει στο μέγαρο Μαξίμου ότι η μη είσοδός τους στην κυβέρνηση αποτελεί «casus belli». Την ιδια τακτική είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν και κάποιοι που θα χάσουν τις υπουργικές καρέκλες.

enet

Posted in Αταξινόμητα | Leave a Comment »

>Κρίση αξιοπιστίας των θεσμών

Posted by defactogr στο 28 Δεκεμβρίου, 2008

> Πολιτικών, κομμάτων και τηλεόρασης
Αποκαλυπτικά τα ευρήματα δημοσκόπησης της Public Issue για την «Κ»

Ηχηρότατο σήμα κινδύνου για τον τρόπο λειτουργίας του κράτους και της διακυβέρνησης συνιστά ο Ελληνικός Δείκτης Εμπιστοσύνης στους Θεσμούς όπως διαμορφώνεται με βάση την ετήσια έρευνα της Public Issue για λογαριασμό της «Καθημερινής», η οποία καθιερώθηκε πέρυσι.

Από τη φετινή μέτρηση προκύπτει ότι η απαξίωση των πολιτικών κομμάτων, των κυβερνήσεων και της κρατικής διοικητικής μηχανής παραμένει ολοκληρωτική. Ειδικότερα, από τους σαράντα οκτώ θεσμούς απ’ όλες τις περιοχές της κοινωνικής ζωής που συνολικά μετρούνται στην έρευνα, τα πολιτικά κόμματα κατατάσσονται και πάλι στην τελευταία (48η) θέση. Οι κυβερνήσεις καταλαμβάνουν την προτελευταία (47η) θέση -έναντι της 42ης το 2007- και τα υπουργεία την 44η. Επίσης, η τηλεόραση δείχνει να αποδοκιμάζεται και φέτος κοινωνικά, αφού καταλαμβάνει μόλις την 42η θέση. Αντιθέτως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ο μόνος πολιτικός θεσμός που εξακολουθούν να εμπιστεύονται οι πολίτες, τοποθετώντας τον στην 3η θέση. Τις πρώτες θέσεις του δείκτη καταλαμβάνουν και φέτος η Πυροσβεστική και η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Επίσης, αξιοσημείωτο είναι ότι, σε σύγκριση με τη θετική εικόνα που κατέγραφαν αντίστοιχες έρευνες προηγούμενων περιόδων, είναι πλέον εμφανής η χαμηλή εμπιστοσύνη των πολιτών στην Αστυνομία και τη Δικαιοσύνη. Η κρίση στους θεσμούς επεκτείνεται και στο πεδίο της οικονομίας: Σημαντικό έλλειμμα εμπιστοσύνης των πολιτών-καταναλωτών παρουσιάζουν οι περισσότεροι κλάδοι επιχειρήσεων, καθώς στον Δείκτη υποχωρούν έξι από τους συνολικά οκτώ, με τη μεγαλύτερη δυσπιστία να εκδηλώνεται έναντι των εταιρειών τροφίμων. Επίσης, σε εξαιρετικά χαμηλή θέση (41η) κατατάσσονται οι τράπεζες.

kathimerini

Posted in Αταξινόμητα | Leave a Comment »

>Καταγγελία εναντίον της Τουρκίας για παρεμβάσεις στο FIR Κύπρου

Posted by defactogr στο 28 Δεκεμβρίου, 2008

>infognomonpolitics

Η Κύπρος έχει υποβάλει καταγγελία εναντίον της Τουρκίας για τις συνεχιζόμενες παράνομες παρεμβάσεις της στην Περιοχή Πληροφοριών Πτήσεων Λευκωσίας (FIR), μέσω του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου.
O διευθυντής της Πολιτικής Αεροπορίας Λεωνίδας Λεωνίδου δήλωσε ότι η καταγγελία αφορά άρνηση της Τουρκίας να συνεργασθεί με το κέντρο ελέγχου πτήσεων Λευκωσίας και παρεμβάσεις που γίνονται από το αυτοαποκαλούμενο κέντρο ελέγχου στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου.
Ο κ. Λεωνίδας ανέφερε ότι οι τουρκικές κατοχικές αρχές παρουσιάζονται να έχουν αρμοδιότητα ελέγχου των πτήσεων πάνω από την κατεχόμενη Κύπρο και γύρω από αυτή, ενώ οι παρεμβάσεις τους είναι παράνομες.
Μέσω του εναέριου χώρου της Κύπρου, διέρχονται κάθε χρόνο 250 χιλιάδες αεροσκάφη.


Posted in Αταξινόμητα | Leave a Comment »

>ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 2008

Posted by defactogr στο 28 Δεκεμβρίου, 2008

>

enimerwsi.gr

Posted in Αταξινόμητα | Leave a Comment »

>ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΕΞΕΓΕΡΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ…

Posted by defactogr στο 28 Δεκεμβρίου, 2008

>

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Νέα Υόρκη

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ-ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΣΥΡΙΟΠΟΥΛΟΥ

27_12_2008_greek_american_news_agency__t_-_copy.jpg


Διαβάστε περισσότερα…

Posted in Αταξινόμητα | Leave a Comment »

>Οι πρώτες αποκλειστικές φωτογραφίες από τη γενοκτονία στη Γάζα

Posted by defactogr στο 28 Δεκεμβρίου, 2008

>

Posted in Αταξινόμητα | Leave a Comment »