Citypress-gr®

Επικοινωνήστε μαζί μας : email: citypress.gr@gmail.com

>Δυο σενάρια προβλέπει το νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας

Posted by defactogr στο 31 Ιανουαρίου, 2009

>
Ανάπτυξη με ρυθμό 1,1% το 2009 και δημοσιονομικό έλλειμμα σταθερό στο 3,7% του ΑΕΠ και το 2008 και το 2009 προβλέπει το Επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας 2008-2011 που θα αποστείλει σήμερα η κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πρόκειται για το βασικό σενάριο που περιλαμβάνεται στο Επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και το οποίο προβλέπει σταδιακή αποκλιμάκωση του ελλείματος στο 3,2% του ΑΕΠ το 2010 και στο 2,6% το 2011.

Στο Επικαιροποιημένο Πρόγραμμα περιλαμβάνεται και ένα απαισιόδοξο σενάριο το οποίο βρίσκεται πιο κοντά στις προβλέψεις της Ε.Ε. για την ελληνική οικονομία και κατεβάζει τον πήχη για την ανάπτυξη στο 0,5% για το 2009.
Εξάλλου, στο Πρόγραμμα επισημαίνεται ότι η διαδικασία των αποκρατικοποίησεων θα συνεχιστεί παρά τις δυσμενείς συνθηκες στις αγορές και αναμένεται να αποφέρει έσοδα τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ. Επίσης αναφέρεται ότι η εισοδηματική πολιτική θα καλύπτει τουλάχιστον τον πληθωρισμό.

Ο ρυθμός ανάπτυξης για την Ελλάδα που προβλέπει το σχέδιο της Κυβέρνησης είναι υψηλότερος σε σύγκριση με την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Συγκεκριμένα εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 1,1% το 2009 και θα επιταχυνθεί στο 1,6% το 2010 και στο 2,3% το 2011. Και αυτό, γιατί αναμένεται να συμβάλουν θετικά στην ανάπτυξη μια σειρά από παράγοντες, όπως οι Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα – που τώρα αρχίζουν να αποδίδουν – ο Επενδυτικός Νόμος, καθώς και το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων και η ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση με στοχευμένες πολιτικές θα ενισχύσει τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Η απασχόληση προβλέπεται ότι θα αυξηθεί το 2009 κατά 0,2%, το 2010 κατά 0,6% και το 2011 κατά 0,7%. Ενώ η ανεργία, λόγω της διεθνούς ύφεσης, αναμένεται να αυξηθεί από 7,5% το 2008 σε 8,0% το 2009 και να παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα μέχρι το 2011, οπότε και θα αρχίσει να μειώνεται.

Για το 2009, όσον αφορά τα έσοδα, έχει γίνει αναθεώρηση των σχετικών προβλέψεων, λαμβάνοντας υπόψη τα χαμηλότερα τελικά αποτελέσματα του 2008 και την πρόβλεψη για χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης για φέτος.

Ειδικότερα, οι εισπράξεις αναμένονται χαμηλότερες κατά 2,5 δισ. ευρώ περίπου, σε σύγκριση με την πρόβλεψη που περιλαμβάνεται στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2009. Το προβλεπόμενο ποσό της μείωσης, προκύπτει ως εξής:

-περίπου 600 εκατ. ευρώ από την άμεση φορολογία (κυρίως των επιχειρήσεων λόγω μειωμένων κερδών το 2008)

-1,6 δις. ευρώ από την έμμεση φορολογία, ως αποτέλεσμα της επιβράδυνσης στην ανάπτυξη

-220 εκατ. από τη ρύθμιση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων και των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, ως αποτέλεσμα της περιορισμένης ρευστότητας.

Οι επιστροφές φόρων θα είναι υψηλότερες κατά περίπου 400 εκατ. ευρώ, προκειμένου να συνεχιστεί η διασφάλισης επαρκούς ρευστότητας στην αγορά (επιτάχυνση των επιστροφών ΦΠΑ).

Τα έσοδα του προϋπολογισμού του 2009 θα ενισχυθούν από πηγές, όπως το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων (ΕΤΑΚ) του 2008 για τα νοικοκυριά (το οποίο, όπως αναφέρθηκε, θα εισπραχθεί εντός του 2009), το μέρος των εισπράξεων από τη ρύθμιση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων και των ληξιπρόθεσμων οφειλών, που επίσης μεταφέρονται στο 2009, καθώς και τα έσοδα από τις φορολογικές ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν από τη Βουλή τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Όσον αφορά τις πρωτογενείς δαπάνες – με εξαίρεση τον τομέα Κοινωνικής Ασφάλισης και τις απαιτούμενες προσαρμογές στον τομέα της Υγείας, για να υπάρξει εναρμόνιση με τη σχετική κοινοτική οδηγία – προβλέπεται η εφαρμογή συγκεκριμένων κανόνων προκειμένου να διασφαλιστούν οι προβλέψεις που περιλαμβάνονται στο επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννης Παπαθανασίου δήλωσε σχετικά:

«Σήμερα, στέλνουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης για την περίοδο 2008 – 2011. Το Πρόγραμμα αυτό αποτελεί το σχέδιο της κυβέρνησης, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της διεθνούς οικονομικής κρίσης, ώστε η ελληνική οικονομία να εξέλθει από αυτήν ισχυρότερη και πιο ανταγωνιστική.

Οι βασικές αρχές της πολιτικής μας είναι τρεις:

1.Η στήριξη της ανάπτυξης και κατά συνέπεια της απασχόλησης.
2. Η σταδιακή μείωση των ελλειμμάτων, με έμφαση στη δραστική μείωση των δαπανών και της κρατικής σπατάλης.
3. Η στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων πολιτών με στοχευμένες πολιτικές.

Η διεθνής κρίση έχει οδηγήσει σε αύξηση του δημοσίου ελλείμματος, όπως άλλωστε έχει συμβεί και στις περισσότερες χώρες της ευρωζώνης. Η χώρα μας έχει όμως επιπλέον το πολύ μεγάλο δημόσιο χρέος που κληρονομήσαμε. Ένα χρέος, που δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα στον δανεισμό και μας επιβαρύνει με υψηλούς τόκους. Προτεραιότητά μας είναι η δημοσιονομική προσαρμογή. Μειώνουμε σταδιακά το χρέος και το έλλειμμα του δημοσίου, γιατί θέλουμε να αποφύγουμε την ύφεση και την έξαρση της ανεργίας. Το κύριο βάρος θα πέσει στη μείωση των δαπανών και της κρατικής σπατάλης στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Στο σχέδιό μας περιγράφονται συγκεκριμένες κατευθύνσεις πολιτικής για τη μείωση των ελλειμμάτων, χωρίς να θίγεται η κοινωνική συνοχή.

Τα προηγούμενα χρόνια καταφέραμε να πετύχουμε υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από τον αντίστοιχο μέσο όρο των χωρών μελών της ευρωζώνης. Το 2009 η Ελλάδα προβλέπεται να είναι ανάμεσα στις πέντε μόνο χώρες της ευρωζώνης που θα πετύχουν θετικό ρυθμό ανάπτυξης. Η προσπάθειά μας θα είναι να διασφαλίσουμε τη θετική πορεία για την οικονομία μας και στο μέλλον.

Ταυτόχρονα, θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο, ώστε, με στοχευμένες πολιτικές, να ενισχύσουμε τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Εκείνες που έχουν τις μεγαλύτερες ανάγκες. Οι πολιτικές αυτές δεν αποτελούν προεκλογικές παροχές, όπως ορισμένοι θέλουν να τις παρουσιάσουν. Αντιθέτως, αποτελούν υποχρέωση της Πολιτείας απέναντι στους συμπολίτες μας, που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν μόνο με τις δικές τους δυνάμεις τις συνέπειες από την πρωτοφανή διεθνή οικονομική κρίση.

Παράλληλα, επιταχύνονται οι απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Έμφαση δίνουμε στο άνοιγμα των αγορών, την ενίσχυση του ανταγωνισμού και την ενθάρρυνση και προσέλκυση επενδύσεων. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα επιτρέψουν την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, την ενίσχυση των επενδύσεων και την αύξηση της απασχόλησης σε μία ιδιαίτερα δύσκολη διεθνή συγκυρία.

Σε αυτή τη μεγάλη παγκόσμια κρίση, με κυρίαρχο στοιχείο την αβεβαιότητα και ως προς την έκταση και ως προς τη διάρκεια, η προσπάθειά μας είναι να πετύχουμε, με σχέδιο και πολλή δουλειά, τη δημοσιονομική προσαρμογή και παράλληλα να στηρίξουμε την ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή».

ΠΗΓΗ capital.gr

Σχολιάστε