Citypress-gr®

Επικοινωνήστε μαζί μας : email: citypress.gr@gmail.com

Αποκάλυψη : Παπανδρέου Μέρκελ και Σαρκοζί γνώριζαν ένα εξάμηνο πριν για το δημοψήφισμα

Posted by defactogr στο Ιουνίου 17, 2012

«Ένα δημοψήφισμα θα προσέφερε στους Έλληνες την αίσθηση ότι επιλέγουν το πεπρωμένο τους». Αυτόν τον τίτλο έχει η συνέντευξη του Γιώργου Παπανδρέου στη γαλλική εφημερίδα «Liberation», όπου ο πρώην πρωθυπουργός αποκαλύπτει ότι οι Ευρωπαίοι ήταν ενήμεροι για το δημοψήφισμα που έθεσε ο ίδιος τον περασμένο Νοέμβριο και πως το πραγματικό πρόβλημα ήταν οι αμφιταλαντεύσεις τους.
Στο εάν τον στεναχωρεί το γεγονός ότι δεν βρήκε την κατανόηση των Ευρωπαίων όταν είχε προτείνει το δημοψήφισμα, ο κ. Παπανδρέου απάντησε: «Ναι, γιατί πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός θα μας ακολουθούσε. Το θέμα θα αφορούσε τα μέτρα που θα έπρεπε να πάρουμε για να εξασφαλίσουμε την υποστήριξη της Ευρώπης. Ένα τέτοιο δημοψήφισμα θα είχε προσφέρει στους Έλληνες το συναίσθημα ότι επιλέγουν το …πεπρωμένο τους. Το “ναι” θα είχε νικήσει, γιατί αφορούσε άμεσες προκλήσεις της καθημερινής ζωής. Αντί αυτού έχουμε εκλογές που δίνουν περιθώρια να ακούγονται όλων των ειδών υποσχέσεις για το αύριο».

Στο ερώτημα εάν η αποκήρυξη που εισέπραξε από Μέρκελ και Σαρκοζί στις Κάννες, διότι δεν τους είχε προειδοποιήσει, συνέβαλε στην απομάκρυνσή του από την εξουσία, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε: «Το γνώριζαν πριν από εξάμηνο, όπως και οι κ.κ. Μπαρόζο και Γιούνκερ. Το καλοκαίρι του 2011, ψηφίσαμε μάλιστα έναν νόμο που καθιστούσε δυνατό το δημοψήφισμα, τίποτε δεν ήταν κρυφό. Στη συνέχεια, αρχές Σεπτεμβρίου, μίλησα για το θέμα με τη Μέρκελ. Μου είχε ζητήσει να περιμένω την ολοκλήρωση του σχεδίου διάσωσης στις 27 Οκτωβρίου. Οπότε, όταν έφθασα στη Σύνοδο των Καννών, στις 2 Νοεμβρίου, το σχέδιο του δημοψηφίσματος ήταν γνωστό και η ημερομηνία που είχε προγραμματιστεί ήταν η 4η Δεκεμβρίου. Ο Νικολά Σαρκοζί όμως ξαφνικά εκνευρίστηκε και έβγαλε τη δήλωση ότι η Ελλάδα έπρεπε να αποφασίσει μια για πάντα εάν θα έμενε ή όχι στο ευρώ. Από τότε όλα τέθηκαν υπό αμφισβήτηση. Εκ των υστέρων έχω την εντύπωση ότι ο Σαρκοζί εκνευρίστηκε, γιατί είχε την εντύπωση ότι του χαλάσαμε τη σύνοδο».

Ο πρώην πρωθυπουργός απέδωσε επίσης στις αμφιταλαντεύσεις των Ευρωπαίων την τροπή που πήραν τα πράγματα. «Κάθε φορά που διαπραγματευόμασταν ήταν το ίδιο πράγμα: πάρα πολύ λίγα και πάρα πολύ αργά. Οπότε ρίζωσε ένα έλλειμμα εμπιστοσύνης απέναντι στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η ελληνική κρίση αποκάλυψε τα ελλείμματα του συστήματός μας. Οι αμφιταλαντεύσεις δημιούργησαν μια γενική αβεβαιότητα, πολύ πιο επικίνδυνη από τα δημόσια ελλείμματα».

Στο εάν οι εκλογές της Κυριακής θα βοηθήσουν τη χώρα να βγει από το αδιέξοδο, ο κ. Παπανδρέου εμφανίσθηκε βέβαιος ότι θα σχηματισθεί κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις εκλογές και σχετικά με το αν αυτές θα βοηθήσουν τη χώρα να βγει από το αδιέξοδο απάντησε ότι θα εξαρτηθεί από το κατά πόσον «ορισμένοι θα φανούν πιο υπεύθυνοι από ότι στην εκστρατεία τους».

«Αυτό άλλωστε» προσθέτει, «είχα προτείνει τον Ιούνιο του 2011 στον
Αντώνη Σαμαρά. Τότε δεν ήθελε να ακούσει τίποτε. Του είχα παρ’ όλα αυτά πει ότι ήμουν έτοιμος να φύγω για να βρούμε έναν πρωθυπουργό συναίνεσης για να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις μέχρι το 2013. Ο Σαμαράς όμως ήθελε απολύτως τις εκλογές. Και εδώ βρισκόμαστε τώρα», καταλήγει ο κ. Παπανδρέου.

Πρώτο θέμα

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: