Citypress-gr®

Επικοινωνήστε μαζί μας : email: citypress.gr@gmail.com

9 δισ. € κέρδη για τους δανειστές μας

Posted by defactogr στο Ιουλίου 24, 2013

Κέρδη 9 δισ. ευρώ αποκόμισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μόνο από τα ελληνικά ομόλογα την περίοδο 2009-2012 (σε σύνολο κερδών από τα ευρωπαϊκά ομόλογα μεταξύ 70 και 80 δισ. ευρώ), όπως έγραφε χθες σε άρθρο του στην εφημερίδα «Financial Times» ο επικεφαλής της μεγάλης γερμανικής επενδυτικής εταιρίας Allianz Global Investors Αντρέας Ούτερμαν….

Ο προαναφερόμενος αναφέρει ότι «αν υπάρξει η ανάγκη περαιτέρω οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα, με τη συμμετοχή του δημόσιου τομέα για πρώτη φορά, τότε μέρος του κόστους πρέπει να καταβληθεί από τα κέρδη που είχε η ΕΚΤ από προηγούμενα προγράμματα». Αν αυτό γινόταν καλύτερα κατανοητό, τότε θα περιοριζόταν η λαϊκή αντίθεση στα προγράμματα διάσωσης, σημειώνει χαρακτηριστικά ο ίδιος.

 

Το ποσό των 9 δισ. είναι τεράστιο και, βέβαια, καταρρίπτει τον μύθο που ήθελε όσους δάνειζαν την Ελλάδα να χάνουν τα λεφτά τους.

 

Αντίθετα, αυτά τα λεφτά αυξάνονται, και μάλιστα προσπορίζοντας σημαντικά κέρδη στους κατόχους των ελληνικών ομολόγων. Να θυμίσουμε ότι τα ελληνικά ομόλογα που βρίσκονται στα χέρια της ΕΚΤ είναι τα λεγόμενα «ακούρευτα» ομόλογα, δηλαδή αυτά που δεν μπήκαν στο PSI.

 

Πρόσφατα πληρώθηκε στην ΕΚΤ ομόλογο περίπου 3 δισ. ευρώ, με πόρους που προήλθαν από εκδόσεις έντοκων ομολόγων (εξάμηνης και τρίμηνης διάρκειας) που πραγματοποίησε το ελληνικό Δημόσιο.

 

Η Ελλάδα έχει λοιδωρηθεί κατ’ επανάληψη στο παρελθόν ως χώρα μπαταχτσήδων και, βέβαια, ας μην ξεχνάμε ότι ένα από τα κεντρικά θέματα στη γερμανική προεκλογική εκστρατεία είναι η βοήθεια στους Ελληνες, που πρέπει να δίνεται στάγδην, καθώς κινδυνεύει να χάσει τα λεφτά του ο Γερμανός φορολογούμενος…

 

Τον κίνδυνο απώλειας έχουν σιγοντάρει τόσο ο κυβερνητικός συνασπισμός με την καγκελάριο Μέρκελ όσο και οι σοσιαλιστές της αντιπολίτευσης, που έχουν μετατρέψει την ελληνική κρίση σε μείζον προεκλογικό τους θέμα.

 

Την τύχη της Ελλάδας έχουν και οι άλλες χώρες του Νότου, οι οποίες αφενός πληρώνουν τόκους για τα δάνεια που έχουν πάρει, αφετέρου βλέπουν τις κοινωνίες τους να καταρρέουν από το βάρος των αλλεπάλληλων πακέτων μέτρων που επιβάλλουν οι δανειστές μέσω της τρόικας.

 

Η «ζημιά» στις χώρες αυτές επαυξάνεται και με τις εκροές κεφαλαίων που καταγράφονται με κατεύθυνση τις χώρες του Βορρά. Από αυτή την εξέλιξη οι δεύτερες ωφελούνται τα μέγιστα, καθώς βλέπουν τα επιτόκια δανεισμού τους να μειώνονται σημαντικά, με αποτέλεσμα να περιορίζεται αισθητά το κόστος δανεισμού τους.

 

Με άλλα λόγια, οι Νότιοι πληρώνουν σήμερα το μάρμαρο της κρίσης. Παράλληλα, καταβάλλουν τόκους στις χώρες του Βορρά, αλλά και τους διασφαλίζουν τη δυνατότητα να έχουν αυτές μικρό κόστος δανεισμού, ήτοι ευκολία επενδύσεων.

 

 

Το Βερολίνο έχει εισπράξει 80δισ για να σώσει τη χώρα

 

Η Γερμανία έχει εξοικονομήσει περί τα 80 δισ. ευρώ από την αρχή της κρίσης δημοσίου χρέους της ευρωζώνης, χάρη στην πτώση των επιτοκίων δανεισμού που πληρώνει το Βερολίνο, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Ινστιτούτου της Παγκόσμιας Οικονομίας (IFW), που έχει την έδρα του στο Κίελο.

Το κόστος εξυπηρέτησης του γερμανικού δημοσίου χρέους ήταν το 2012 περίπου 10 δισ. ευρώ χαμηλότερο απ’ ό,τι θα ήταν κανονικά, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του γερμανικού ινστιτούτου, που βασίζονται στον μέσο όρο των γερμανικών επιτοκίων δανεισμού τη δεκαετία πριν από το ξέσπασμα της κρίσης. Μάλιστα, το ποσό που θα εξοικονομήσει το Βερολίνο το 2013 υπολογίζεται σε 13 δισ. ευρώ.

 

Εκτιμάται, επίσης, ότι η εμφάνιση της Γερμανίας ως «ασφαλούς καταφυγίου» θα συνεισφέρει περίπου 3 δισ. ευρώ στις αποταμιεύσεις στις γερμανικές τράπεζες.

 

dimokratianews.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: