Citypress-gr®

Επικοινωνήστε μαζί μας : email: citypress.gr@gmail.com

«Βόμβες» αποκάλυψης για κυκλώματα φοροδιαφυγής με πολιτική «ομπρέλα»

Posted by defactogr στο Ιουλίου 26, 2013

«Βόμβα» από το υπουργείο Οικονομικών μέσω άτυπης ενημέρωσης που είναι γραμμένη σε πρώτο πρόσωπο χωρίς ωστόσο να υπάρχει η υπογραφή του αρμόδιου υπουργου κύριουΓιάννη Στουρνάρα. Σε κείμενο 7 σελίδων αναφέρεται ξεκάθαρα ότι τα προηγούμενα χρόνια δεν μπορούσε να συλληφθεί η φοροδιαφυγή γιατί υπηρχαν πολιτικές παρεμβάσεις τα προηγούμενα χρόνια….

Στο ερώτημα τι μέτρα λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής; Γίνονται έλεγχοι; Εισπράττετε πρόστιμα;
 Το υπουργείο Οικονομικών μέσω της άτυπης ενημέρωσης παραδέχεται ότι η η φοροδιαφυγή είναι ίσως η μεγαλύτερη μάστιγα της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας και παραδέχεται ότι «ελάχιστα πράγματα έγιναν τα τελευταία 30 έτη και έτσι κληρονομήσαμε ένα τεράστιο πρόβλημα. Όμως δεν πτοούμαστε!

Από την 1η στιγμή στο ΥΠΟΙΚ εμείς θέσαμε τις βάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος της φοροδιαφυγής, με τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου, τη θέσπιση στρατηγικών σχεδίων, τη συγκρότηση των αρμόδιων οργάνων, την ίδρυση ελεγκτικών κέντρων, την ενοποίηση των τμημάτων ελέγχου των ΔΟΥ και πολλά άλλα μέτρα».

 

Μέσα στο ίδιο σημείωμα υπάρχει δήλωση βόμβα που παρατίθεται αυτολεξεί «Άφησα για το τέλος το σημαντικότερο: παρέχουμε πολιτική κάλυψη. Θα εξηγήσω τι εννοώ: λαμβάνουμε συνεχώς τηλέφωνα από Εφόρους και Επόπτες και ελεγκτές, οι οποίοι ρωτούν: «Έχω στοιχεία για τον τάδε μεγαλο-δικηγόρο ή τον τάδε διάσημο τραγουδιστή ή τον τάδε Δήμαρχο. Τον κυνηγάω;»

Οι άνθρωποι ρωτούν, γιατί επί σειρά ετών υπήρχαν οι λεγόμενοι «untouchables» στην Ελληνική Κοινωνία, αυτοί δηλαδή που δεν τους άγγιζε κανείς. Αυτοί που έχουν εκατομμύρια στην τράπεζα και δηλώνουν εισόδημα… κάτω από το αφορολόγητο.

Καθημερινά λοιπόν τονίζω και δεν θα κουραστώ να το τονίζω, ότι δεν υπάρχουν ανέγγιχτοι: όποιος κλέβει φόρους και ο Πάππας ο ίδιος να είναι, θα πληρώνει. Τέρμα η ανοχή.

Παρέχω δηλαδή την πολιτική κάλυψη και προσωπική στήριξη σε καθέναν που θέλει να κυνηγήσει τη φοροδιαφυγή.

Αντίστοιχα, είμαι αμείλικτος σε καθέναν που κάνει τα στραβά μάτια.

Μπορεί να μην έχουμε θεαματικά αποτελέσματα μέχρι στιγμής, αλλά έχουμε κάποια πρώτα ενθαρρυντικά αποτελέσματα: Εισπράττονται πρόστιμα, δεν γίνονται ρυθμίσεις πλέον σε όσους έχουν χρήματα, κατάσχονται περιουσιακά στοιχεία, όπως ακίνητα, κόσμος μπαίνει πλέον στη φυλακή για χρέη στο δημόσιο. Μέχρι τέλος του έτους αναμένουμε και σημαντικά αποτελέσματα από τους νέους ελεγκτές».

 

Στο ίδιο σημείωμα που είναι γραμμένο σε πρώτο πρόσωπο, αλλά  αναφέρεται το εξής: «Όταν ήρθα στο Υπουργείο βρήκα μια τραγική κατάσταση: αν πήγαινες σε μια ΔΟΥ, έβρισκες ελεγκτές στο ταμείο να δίνουν παράβολα ή στα γκισέ να εκδίδουν φορολογικές ενημερότητες. Πως να καταπολεμηθεί έτσι η φοροδιαφυγή; Τι κάναμε εμείς:

– Στρατολογήσαμε μια στρατιά 4.000 ελεγκτών, μέσα από Εφοριακούς του Υπουργείου, οι οποίοι θα απασχολούνται πλέον αποκλειστικά με ελέγχους. Οι Εφοριακοί επιτέλους θα μπορούν να κάνουν την επιστημονική δουλειά που τους αρμόζει.

– Εξοπλίσαμε τους ελεγκτές με ειδικούς υπολογιστές και ειδικά συστήματα ελέγχου (το σύστημαELENXIS), ώστε να μπορούν να κάνουν αποτελεσματικά τη δουλειά τους.

– Τοποθετήσαμε επόπτες, ώστε ανά 15-20 ελεγκτές να υπάρχει ένας υπεύθυνος επιτήρησης τους, για να μην παρατηρούνται καθυστερήσεις.

– Κατανείμαμε τους ελεγκτές σε κάθε ΔΟΥ ανάλογα με τον αριθμό των υποθέσεων που έχουν να ελέγξουν. Πλέον δεν υπάρχουν «βισματικές» ΔΟΥ με 100 άτομα που «κάθονται» και «μη-βισματικές» ΔΟΥ με 20 άτομα που «πνίγονται».

Αλλά δεν σταματούμε εκεί:

– Θέτουμε στόχους σε κάθε Εφορία, ώστε να υπάρχει κίνητρο και αντικίνητρο. Όποιος δεν πετυχαίνει τους στόχους, θα απομακρύνεται. Όποιος τους πετυχαίνει θα αμοίβεται και θα εξελίσσεται, όπως ακριβώς και στον ιδιωτικό τομέα.

– Ετοιμάζουμε εκτεταμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης των ελεγκτών

– Εκδίδουμε Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών, ώστε να υπάρχουν πλέον ξεκάθαροι κανόνες και να γνωρίζει ο επιχειρηματίας πως πρέπει να είναι νόμιμος και να ξεχωρίζει ο ελεγκτής ποιος είναι παράνομος.

Με όλα τα παραπάνω μέτρα, καταπολεμούμε κάθε παθογένεια που είχε δημιουργηθεί τα τελευταία 30 έτη στις Εφορίες».

 

Σε ό,τι αφορά άλλα θέματα που αφορύν τους πολίτες όπως για παράδειγμα η υποβολή των φορολογικών δηλωσεων και το ενδεχόμενο παράτασης, διευκρινίζεται ότι έχει εξαντληθεί το περιθώριο των παρατάσεων.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: